Kanapka, zapiekanka, grzanka, sandwich - wystarczy kromka a mamy danie nad danie. Chleb powszedni nie powszednieje, nie starzeje się, nie brzydnie jest jak najlepszy przyjaciel nigdy się nie nudzi.
Tak jak z przyjaźnią tak jest i z chlebem - musi być wartościowy, szczery, ulepiony z dobrej gliny, nie byle jaki, nijaki, "na odwal".
Receptur na chleby są tysiące, skomplikowane, długotrwałe, wymagające wielu składników...
a przecież wystarczy czas, mąka, woda, odrobina soli, drożdże lub zakwas...i gotowe.
Zapraszam na jeden z najprzyjemniejszych, najłatwiejszych i najsmaczniejszych chlebów. Metoda, z którą zapoznała mnie Liska z White Plate.
Pszenny chleb z garnka
500 g mąki pszennej
350 g wody
1,5 łyżeczki soli (10 g)
10 g drożdży
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund.
Miskę przykryć i odstawić na 12-18 godzin /u mnie jakieś 15/
Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę obsypaną mąką i zostawić do wyrastania:
ja przełożyłam chleb ze ściereczką do koszyka do wyrastania (można też przełożyć go ze ścierką do miski).
Odstawić na ok. godzinę.
W tym czasie garnek żeliwny (mój ma średnicę 24 cm) wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 230 st C.
Po ok. pół godzinie zdjąć przykrywę garnka, przełożyć wyrośnięty chleb do garnka, przykryć przykrywką i piec 20 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powinna być złocista i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić.
Smacznego!
7 komentarzy:
Pieczenie chleba to takie twórcze i radosne zajęcie ,a nawet małe potknięcia można zamieniać w sukces na następny raz
Piekny chleb !
!!!!
No po prostu odlot!
Totalny :) i jestem zachwycona
Cudo!
piękny :D
ach ta skórka
Liska tym przepisem zrobila furore. Twoj chleb jest piekny! a przepis niezawodny :) u mnie juz rosnie drugi bochenek :)
Perfect crust!
Dziekujemy za udzial w World Bread Day 2009. Yes you baked! :-)
Prześlij komentarz