środa, 24 listopada 2010
Bułki najlepsze z najlepszych
Znowu przepis na bułki. Nam się jeszcze nie znudziły, więc mam nadzieje, że Wam też się nie znudzą ;)
Tym razem inne - słodkawe, puszyste, duże, lekko orzechowe w smaku. Połączenie mąki orkiszowej i pszennej (użyłam razowej), to zestaw, który mnie zauroczył. W rozmiarze, w którym je robimy to nie bułeczki, to buły;) Posypane ziarnami zbóż. To najlepsze bułki jakie jadłam do tej pory.
W dodatku są idealne dla tych co są w rozjazdach - długo zachowują świeżość i świetnie się mrożą.
Przepis, jakże by inaczej z Pracowni Wypieków
Pszenno-orkiszowe buły z ziarnami
9 bardzo dużych lub 12-14 mniejszych
Składniki:
250 g mąki orkiszowej zwykłej (użyłam typ 650)
250 g mąki pszennej, dowolnej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
do posmarowania: 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką śmietany, mleka lub wody
do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp
Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Wlać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły".
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta uformować 14 małych bułeczek lub 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły.
Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Piec bułki 12-15 minut (większe pieką się dłużej, małym może to zająć 10-12 minut).
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
9 komentarzy:
Takie buły to ja rozumiem, no! :D
Wpisuje do munu :)
sa cudne:) chce takie na sniadanko, wiec porywam kilka:)
wyglądają na prawdę świetne. ja osobiście uwielbiam piec bułki, więc przepis dodaję do zakładek;)
Buły jak się patrzy :)
chetnie bym spróbowała
Jakoś nie ufałam bułką, nie potrafiłam ich piec...ale wpadłam :)
i teraz nie potrafię przestać.
Kto ma ochotę to proszę się częstować :)
Jakie ładne te bułki. Zapisuje przepis, może miedzy świętami trafi się okazja.
Pozdrawiam
Zrobiłam, pyszne!
Prześlij komentarz