Na urodzinach Zuzu był wspaniały tort od The Cakegirl - biszkopt z bitą śmietaną, kremem krówkowym i bananami. PYSZNY i śliczny :) W pewien niedzielny wieczór zatęskniliśmy za tym smakiem i upiekliśmy sobie torcik. Dla nas (Pana B i mnie) było wyzwanie, bo w końcu to biszkopt, a biszkopt to większa sprawa :)
Okazało się, że to jednak proste i przyjemne, przy pomocy miksera, odrobiny delikatności robi się zupełnie bezproblemowo. Na tyle bezproblemowo, że od tego pierwszego styczniowego razu piekliśmy biszkopt i zajadaliśmy się torcikiem już dwukrotnie zmieniając tylko kremy i dodatki.
Przepis, który znajduje się poniżej jest znany, lubiany i wielokrotnie publikowany. W końcu to biszkopt genueński Michela Roux.
Biszkopt Genueński
u mnie tortownica o średnicy 21 cm
Składniki:
75 g mąki pszennej (przesianej)*
50 g kakao (przesianego)
4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
125 g drobnego cukru (ja dodaje domowy waniliowy)
30 g - masła,rozpuszczonego ostudzonego
Jako dodatki tym razem wystąpiły:
- bita niesłodzona śmietana
- banany
- krem krówkowy
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, tak przygotowaną trzymamy w lodówce.
Jajka i cukier mieszamy w misce aż połączą się w gładką masę. Następnie ubijamy mikserem lub trzepaczką aż masa będzie powoli spływała z trzepaczki (trwa to około 12 minut). Mąkę z kakao przesiewamy do miski a potem delikatnie łączymy szpatułką z masą jajeczną. Na koniec dolewałam roztopione masło cienkim strumieniem, delikatnie mieszając cały czas.
Masę przelewamy do formy i stawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 3o minut. Ciasto jest gotowe gdy środek jest sprężysty gdy go delikatnie naciśniemy.
Studzę najpierw przez 10 minut w formie potem na kratce.
Biszkopt przekroiłam na dwa placki, przełożyłam bitą śmietaną, bananami i odrobiną kremu krówkowego. Odstawiłam na chwilę (bardzo krótką, kto by wytrzymał) do lodówki.
Smacznego!
* albo 125 mąki, jeśli nie dodajemy kakao.
14 komentarzy:
O, takiego biszkoptu [z masłem] nie znam.
Ciekawe, na pewno wypróbuję.
A całe ciasto jest przepiękne.
mmm... wygląda bajecznie!
Planowałam upieczenie tortu z udziałem tegoż genueńskiego biszkoptu na urodzinową imprezę, skończyło się jednak na Devil`s Food Cake i z biszkoptu wyszły nici. Może w przyszłości... ;)
A torcik wygląda wspaniale!
Cozerko,piękny biszkopt i tort co się zowie! Pyszne zdjęcia.
Od dawna mam ochotę na ten biszkopt. Na ten konkretny. Ale ustępował dotąd miejsca 'tradycyjnemu'. Dodam, że 'dotąd' to ważne słowo ;).
Miłego.
P.S. Z masą krówkową i bananami musi być pyszny !
Oj, kusi mnie taki tort. Pyszne smaki, te banany, śmietana i masa krówkowa... Pycha!
Chyba jutro sobie upiekę!
obłędny ten tort! :)
jakież kuszące, jakież ponętne!
a ile kremu... och.
Kubełek smakowy - dziękuję. Dodatek masła dodaje wilgoci, więc nasączanie boiszkoptu nie jest konieczne, chociaż można (mi nasączać się nie bardzo chciało - w końcu to torcik na szybko)
Zauberi - po prawdziwie bajeczne torty (w wyglądzie i smaku) polecam zajrzeć do galerii The Cakegirl
Zaytoon - a ja planowałam Devil's a skończyło się na genueńskim :)
Amber - dziękuję
Holga - a ja muszę sprawdzić przepis tradycyjny :)
Flusso - połączenie smaków jedno z moich ulubionych. Teraz czekam na truskawki :)
Paulina - ciekawa jestem Twojego torciku :)
Kini - :)
Karmel-itka - krem to podstawa, Pan B jest jego wielbicielem :)
bardzo apetycznie wygląda. Chętnie bym zjadła kawałeczek :-)
Witaj,
powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane przepisy' kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszym wspólnym Królestwie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsiankowo.blogspot.com
Pozdrawiamy serdecznie,
Owsiankowi Smakosze
Absolutnie uwielbiam ten biszkopt mmmmm ideał biszkoptowy :)
Biszkopt świetny!!!
A książkę muszę sobie kupić, słyszałem wiele dobrego o niej, a ten przepis mnie przekonał.
Prześlij komentarz