środa, 9 marca 2011

Makaron z sosem - klasycznie :D

Drogie Domowe Jedzenie!
Myślę o Tobie w moim hotelowym pokoju. Zimno za oknem odstraszyło mnie od poszukiwania konkurencji dla Ciebie na mieście. Jem co mają w hotelu, a musisz wiedzieć, że nie jest to dla Ciebie konkurencja. Kochane Domowe Jedzenie, tęsknie teraz za Tobą, za Twoja ogrzewającą naturą, za miksem smaków, które mogą powstać tylko wtedy gdy do produktów podchodzi się z uwagą i szacunkiem. Tęsknie za Twoją każdą odsłoną - słodką, pikantną, delikatną i wyrazistą. Za Domowym ciastem, zupą, kanapką, sałatką, ale najbardziej tęsknie za obiadem. Ciepłym, sycącym i przepysznym. Za takim jak to ragù alla bolognese. Oh! gotowanym długo, aż smaki wymieszają się, połączą i stworzą inną jakość - mięsno-pomidorowo-warzywną. Jesteś takie Pyszne!
Do jutra, pamiętaj - jesteśmy umówieni na kolację :)

M



A tak na poważnie, sos jest pyszny, wyjadałam go z garnka jeszcze przed podaniem - pachnące, sycące (powtarzam się?)...o rany, jaka ja jestem głodna :)
Aha, to jest też proste, nie da się zepsuć, coś pomylić. Tak sobie myślę, że nawet jeśli się o czymś zapomni, zmieni zioła to będzie jakby robiła to prawdziwa włoska mamma, która na bolognese ma swój własny niepowtarzalny sposób.


Spaghetti bolognese
za przepisem z Kuchni nad Atlantykiem

Składniki:
1 łyżka oliwy
5 plastrów chudego bekonu pokrojonych w kostkę
1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 duża cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
600g mielonego mięsa wołowego
2 marchewki drobno utarte
1 gałązka selera naciowego drobno posiekana
4 suszone pomidory w oleju pokrojone w drobna kostkę
1/2 szkl czerwonego wina
400g puszka pomidorów
200ml przecieru pomidorowego
1/2 szkl bulionu drobiowego
1 łyżeczka oregano
świeżo starty parmezan

Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmażamy na oliwie bekon. Następnie dodajemy rozmaryn, cebule i czosnek i nadal smażymy. Wrzucamy na patelnie mięso i mieszając oraz rozdrabniając na małe kawałki podsmażamy. Dodajemy utarte warzywa i suszone pomidory jeszcze chwile podgrzewamy, a następnie wlewamy wino. Gdy prawie wyparuje dodajemy puszkę rozdrobnionych pomidorów, przecier pomidorowy, bulion i oregano. Przykrywamy pokrywką i na malutkim ogniu dusimy jeszcze 20-30min. Podajemy ze spaghetti ugotowanym al dente, posypane parmezanem.

Smacznego!

7 komentarzy:

wykrywacz smaku pisze...

porządna klasyka zawsze w cenie! :)

Amber pisze...

To jutro będzie się działo!
Domowe Jedzenie czeka i tęskni.

aga pisze...

pyszna sprawa taki makaron z sosem, ale smakowicie wyglada:)

asieja pisze...

tak najprościej jest najpyszniej.

Kasinka pisze...

I co z tego ,że klasycznie najważniejsze jest , że pysznie. Super danie, a makaron uwielbiam.

Tilianara pisze...

Hotelowe jedzenie ma tak daleko do domowego jak my do Australii :) To kiedy mogę wpaść na kolację? :D

cozerka pisze...

wykrywaczu smaku - lubię klasykę, jest niezawodna :)
Amber - miało się dziać, a koniec końców było sushi w nowym miejscu obok domu (też dobre)
aga - było smakowicie)
Asieja - zgadzam się i podpisuję obiema rękoma :)
Kasinka - a nawet dobrze, że klasycznie :)
Tilianara - albo jeszcze dalej niż ta Australia. Restauracja w hotelu było ogromnym rozczarowaniem. Zapowiadała się dobrze, a było słabo. Czasami zadziwia mnie jak to się dzieje, że ludzie partaczą proste dania - kombinując, albo robiąc byle jak :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...