czwartek, 24 lutego 2011

Ciasto kokosowe z morelami

Błogie, spokojne i leniwe popołudnia ... należą do rzadkości, ale jednak czasami się zdarzają. Mąż na sofie pochłonięty literaturą, dziecko na dywanie zaangażowane zabawą, ja przed komputerem nadrabiająca zaległości na innych blogach. W filiżankach biała herbata z różą, a na stole to ciasto - idealne na podwieczorek.

Bardzo łatwe w przygotowaniu, choć czas pieczenia nie należy do najkrótszych. Wilgotne, aromatyczne i kokosowe ;) Tym razem do podziału tylko na naszą dwójkę, więc dotrwało aż trzech dni na paterze ... i z dnia na dzień było coraz lepsze.

Polecam ...

Przepis znaleziony u Liski.


Składniki:

200 g miękkiego masła
3 jajka
150 g cukru
100 g wiórków kokosowych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka kokosowego
200 g posiekanych suszonych moreli
100 g rodzynek


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni.

Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy morele i rodzynki.

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarowujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 90 minut.

Przed wyjęciem z formy ciasto powinno być dokładnie wystudzone.

Smacznego!


I jeszcze dwa zdania na temat suszonych moreli ... Ostatnio mój mąż przywiózł z zakupów na bazarze przepyszne morele, mięsiste, o miodowym smaku i nieco innym wyglądzie niż te zapakowane w torebkach na sklepowych półkach. Okazuje się, że producenci dodają do owoców sporo siarki i liczne konserwanty by uzyskać piękny morelowy kolor ... a my nieświadomi prawdy zajadamy się tymi smakołykami.

W niektórych delikatesach można już bez problemu znaleźć suszone owoce BIO. Niestety czasami ich cena odstrasza :( Dlatego polecam w weekend zakupy na bazarze. Atrakcyjne ceny, ekologiczne uprawy i ta jedyna w swoim rodzaju atmosfera ...


11 komentarzy:

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

to ciasto musi wspaniale pachnieć...wspaniale wygląda :)

Izka pisze...

mniamuśny!! Jak ja uwielbiam suszone morele!

grabiszka pisze...

Kasia - pachnie i smakuje obłędnie :)

cukrowa wróżka pisze...

też zazdroszczę teraz takiej pachnącej ciastem patery. :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Łaaadna patera! Ciasto też :)

Karmel-itka pisze...

śliczne zdjęcia!
i połączenie takie smakowite. uważam, że zestaw kokosowo - morelowy brzmi wspaniale. a smakuje z pewnościa jeszcze lepiej ;]

Szana pisze...

nigdy nie probowalam takiego polaczenia, ale napewno jest dobre ;)

Amber pisze...

Uwielbiam takie leniwe popołudnia.
A ciasto,piękne! Idealnie wpisuje się w to popołudniowe leniuchowanie.

Kubełek Smakowy pisze...

Przypomina mi trochę keks. Morele? Ubóstwiam!

wykrywacz smaku pisze...

interesujące połączenie!

Anonimowy pisze...

Polecam ziarna suszonki i mieszonki z Rossmannna. Bez konserwantów i z upraw kontrolowanych, a cena naprawdę przystępna.
Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...