Dziś kurki w wersji light - bez masła i śmietany, ale również z patelni i tak samo pyszne. A do grzybów duszony kurczak w ziołach. Trzeba sobie jakoś umilać życie na diecie Dukana ;) Polecam!
Przepis zainspirowany "Kurczakiem w estragonie z kurkami" z książki Dr Dukana "350 nowych przepisów".

Składniki (dla 2 osób):
4 udka kurczaka
1 drobiowa kostka bulionowa bez tłuszczu
zioła wg uznania
1/2kg kurek
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 serek Turek o obniżonej zawartości tłuszczu
sól/pieprz
odrobina oliwy
Przygotowanie kurczaka:
Udka kurczaka doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rondla wysmarowanego minimalnie oliwą i delikatnie przyrumienić. W osobnym naczyniu przygotować bulion na bazie 300ml ciepłej wody. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem i obsypać ziołami. Dusić w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut.
Przygotowanie kurek:
Na podgrzaną patelnię wylać odrobinę oliwy, a następnie kawałkiem papierowego ręcznika rozprowadzić po całej tafli. Dodać posiekany czosnek i umyte kurki. Podsmażyć chwilkę. Dodać serek i całość wymieszać. Na koniec dosypać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pozostawić na palniku cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Gotowego kurczaka podawać z ciepłym kurkowym sosem.

Smacznego!
6 komentarzy:
Nadal nie mogę uwierzyć w to, że można na diecie jadać takie pyszności...;)
dwa tygodnie za mną i -4kg na wadze :))))
cudne kurkowe wspomnienie. kurkowe kieszenie:-)
uwielbiam kurki i chętnie skorzystam z tego przepisu!
:)
E.
Pyszności :)
smakowicie! i te kurki...
Prześlij komentarz