
Składniki: (dla 4 osób)
12 udek z kurczaka
2 opakowania dużego kefiru
1 cebula
10 pieczarek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól/pieprz

Przygotowanie:
Udka kurczaka obieramy ze skóry, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Do dzbanka wlewamy kefir, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy kefirem a na wierzch układamy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Udka pieczemy 1,5-2godziny. U mnie podane z mieszanką sałat z sosem jogurtowo-musztardowym.
Smacznego!
* Uwaga! Podczas pieczenia kefir puścił mi wodę. Gdyby Wam też się to przytrafiło, proponuję danie podać w innym naczyniu, niż w tym, w którym pieczemy udka :)
6 komentarzy:
jak dla mnie super przepis, i zapewne smakuje pysznie, zapisuje do wyprobowania... a zdjecia sa bardzo ladne!
Też lubię dania z kurczaczka. Twój apetyczny jest bardzo;)
lubię kurczaka z taką dużą ilością przypraw. chętnie też skorzystam z kefirowego pomysłu.
musiało być aromatycznie :)
rewelacja :)
Ciekawy przepis :) Właśnie piję kefir i czytam :)
Prześlij komentarz