Dziś szybki wpis na szybkie śniadanie. Dla dukanowców i nie tylko :) Pyszny, puszysty, biszkoptowy omlet z otrębami i łososiem. Bardzo sycący i aromatyczny ... w sam raz na sobotnie śniadanie. Polecam :)
Składniki (dla 2 osób):
4 jajka
4 łyżki otrąb
sól/pieprz
wędzony/pieczony łosoś (ilość wg uznania)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, otręby, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Na koniec dorzucamy skrawki wędzonego łososia.
Na rozgrzaną dużą patelnię wlewamy kilka kropel oliwy. Za pomocą kawałka ręcznika papierowego rozprowadzamy oliwę po całej powierzchni. Na tak przygotowaną patelnię wylewamy ciasto z łososiem. Smażymy po jednej stronie do momentu, aż omlet się zetnie. Przewracamy na drugą i powtarzamy czynność. Podajemy ciepły ... np. z pesto.
Smacznego!
5 komentarzy:
no, no... apetyczne śniadanko ;] gdyby mi ktoś takie do łóżka dostarczył... ;p
Super :)
ja bym podała go jeszcze z serkiem 0% przyrządzonym a'la sos tatarski:)
Wygląda bardzo smacznie! Ja łososia wrzucam na koniec, bo nie lubię, jak wędzony się ścina :)
omlet z łosiem :P nie, tego u nas jeszcze nie podawano -apetycznie!
sam otrębowy omlet smakował mi średnio. ale myślę sobie, że te dodatek łososia bardzo wzbogaca jego smak.
Prześlij komentarz