Po wyjęciu pomidorów z piekarnika, zanurzeniu chleba w powstałym sosie i chwili delektowania się powstałymi smakami ... usiadłam z wrażenia, zapadłam się na miękkiej sofie i zadałam sobie pytanie - dlaczego wcześniej na to nie wpadłam! Soczyste, rozpływające się w ustach, słodkawe a jednak lekko kwaskowate. I rozmaryn ...
Polecam!
Składniki:
500g pomidorów koktajlowych (na gałązce wyglądają efektowniej)
sól/pieprz/rozmaryn
oliwa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Pomidorki myjemy, osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Pieczemy 20-30min (czas uzależniony od wielkości pomidorów).
Najlepiej smakują z ciemnym domowym chlebem.
Smacznego!
10 komentarzy:
Zgadzam się. Pieczone pomidorki koktajlowe są boskie - słodziutkie, lekko kwaskowe, po prostu niebo. Pozdrawiam :)
A ja właśnie siedzę na sofie i podziwiam te cudne pomidorki! Polecam bardzo crumble pomidorowe - pokazywałam je kiedyś u siebie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Plus własny chleb.Poezja!
Pieczenie pomidorków uwalnia nieziemskie aromaty...słoneczne aromaty lata!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Ja bym jeszcze czosnek podrzuciła tak do pełni szczęścia. Cudne zdjęcia:)
Anna-Maria - muszę wypróbować to Twoje crumble ...
mopswkuchni - same pyszności na Twoim blogu :)
ozzie - następnym razem pojawi się czosnek :)
Takie pomidory są nieziemsko pyszne. Zimową porą zdecydowanie tylko te małe. Mają smak.
uwielbiam pieczone pomidorki;) w ogóle warzywa po upieczeniu nabierają świetnego smaku
Pyszne! I pyszne zdjęcia! Ostatnio próbowałam z żółtymi - zbyt kwaśne.
W prostocie tkwi niesamowita siła!
Wyglądaja bosko! Byle do wiosny.
Prześlij komentarz