środa, 12 stycznia 2011

Addio pomidory ... pieczone pomidory

Po wyjęciu pomidorów z piekarnika, zanurzeniu chleba w powstałym sosie i chwili delektowania się powstałymi smakami ... usiadłam z wrażenia, zapadłam się na miękkiej sofie i zadałam sobie pytanie - dlaczego wcześniej na to nie wpadłam! Soczyste, rozpływające się w ustach, słodkawe a jednak lekko kwaskowate. I rozmaryn ...

Polecam!



Składniki:

500g pomidorów koktajlowych (na gałązce wyglądają efektowniej)
sól/pieprz/rozmaryn
oliwa



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.

Pomidorki myjemy, osuszamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.

Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

Pieczemy 20-30min (czas uzależniony od wielkości pomidorów).

Najlepiej smakują z ciemnym domowym chlebem.



Smacznego!

10 komentarzy:

Unknown pisze...

Zgadzam się. Pieczone pomidorki koktajlowe są boskie - słodziutkie, lekko kwaskowe, po prostu niebo. Pozdrawiam :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

A ja właśnie siedzę na sofie i podziwiam te cudne pomidorki! Polecam bardzo crumble pomidorowe - pokazywałam je kiedyś u siebie.
Pozdrawiam serdecznie:)

Amber pisze...

Plus własny chleb.Poezja!

mopswkuchni pisze...

Pieczenie pomidorków uwalnia nieziemskie aromaty...słoneczne aromaty lata!
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

ozzie pisze...

Ja bym jeszcze czosnek podrzuciła tak do pełni szczęścia. Cudne zdjęcia:)

grabiszka pisze...

Anna-Maria - muszę wypróbować to Twoje crumble ...

mopswkuchni - same pyszności na Twoim blogu :)

ozzie - następnym razem pojawi się czosnek :)

lo pisze...

Takie pomidory są nieziemsko pyszne. Zimową porą zdecydowanie tylko te małe. Mają smak.

Panna Malwinna pisze...

uwielbiam pieczone pomidorki;) w ogóle warzywa po upieczeniu nabierają świetnego smaku

ewelajna Korniowska pisze...

Pyszne! I pyszne zdjęcia! Ostatnio próbowałam z żółtymi - zbyt kwaśne.
W prostocie tkwi niesamowita siła!

Buziaczek pisze...

Wyglądaja bosko! Byle do wiosny.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...