sobota, 31 lipca 2010

Popołudniowe chrupiące ciasteczka (dieta Dukana)

Zatęskniłam za czekoladowymi ciasteczkami. Kruchymi, mocno maślanymi, rozpływającymi się w ustach (takimi jak te). No cóż, dieta do czegoś zobowiązuje. Musiałam znaleźć coś w zastępstwie. Udało się :) Kakaowe ciasteczka na otrębach, mocno chrupiące, o smaku czekoladowego budyniu ... idealne do popołudniowej kawy. Polecam!

Przepis pochodzi stąd.



Składniki na 15 ciasteczek:

10 łyżek otrąb owsianych
3 płaskie łyżki jogurtu
1 jajko
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 płaskich łyżek słodziku w proszku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka aromatu waniliowego (np. Dr Oetker)



Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu).

4 łyżki otrąb mielimy na puch, następnie zalewamy jogurtem i odstawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i delikatnie zgniatamy dłonią by powstały mini placuszki (proponuję robić to w jednorazowych rękawiczkach - kakao bardzo brudzi). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut.

Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.

Smacznego!

5 komentarzy:

Arvén pisze...

Ooo, lubię takie! I nawet lubię dukanowe desery mimo że na diecie nie jestem...

asieja pisze...

czekoladowo, ciasteczkowa tęsknota.. ach :-)

cozerka pisze...

Bardzo, bardzo mi się podobają :)

Edzia pisze...

A ja na diecie:) wiec będą w sam raz:)

Anonimowy pisze...

Też piekłam te ciasteczka. Osładzają tęsknotę za czekoladą :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...