To chyba najbardziej czekoladowe ciasto jakie znam :) Na jego przygotowanie potrzeba aż dwie i pół tabliczki czekolady :) Do tego połączenie z migdałami ... pycha! Samo ciasto ma bardzo intensywny smak i jest bardzo wilgotne. Przypomina mi z konsystencji i ze smaku brownie. Polecam!

Składniki:
225g połamanej na kawałki czekolady deserowej
3 łyżki stołowe wody
150g brązowego cukru
175g miękkiego masła
25g mielonych migdałów + 100g drobno posiekanych migdałów
3 łyżki stołowe mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (bez termoobiegu)
W rondlu ustawionym na małym ogniu roztapiamy czekoladę z wodą. Gdy powstanie gładka masa dodajemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy masło i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy rondel z palnika. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Wrzucamy po jednym żółtku i delikatnie ubijamy masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy je do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy metalową łyżką. Wrzucamy posiekane migdały i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blachy (u mnie tortownica o średnicy 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch wygładzamy szpatułką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45minut aż ciasto urośnie i delikatnie popęka na wierzchu. Pozostawiamy do wystygnięcia (najlepiej w uchylonym piekarniku). Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem i podać ze śmietanką kremówką.
Smacznego!
8 komentarzy:
Robiłam niedawno coś podobnego, dużo czekolady i migdały:) Była to pyszna krajanka migdałowa:)
pamiętam, jak robiłam prawie identyczne ciasto na Wigilię. Ale znikało ze stołu!
jak z miłości to najpyszniejsze na świecie :-)
lubię, gdy jest mocno czekoladowo.
Widać, że do ciasta (oprócz masy czekolady)włożyłaś też dużo miłości! Na pewno było pyszne!
Najlepiej wychodzą potrawy gotowane z miłości... A jeszcze takie pyszne, z czekoladą i migdałami... Dużo miłości życzę i smacznych jej efektów :)
Robię bardzo podobny torcik i przyznaję, że jest pyszny :) I idealny dla ukochanej osoby :)
Takie ciasta lubię najbardziej. Ciężkie i czekoladowe do bólu. Wygląda wspaniale.
Uwielbiam czekoladowe ciasta i torty i z pewnością wypróbuję ten przepis. Od siebie polecam wedlowski torcik z wiśniami :). Ostatnio robiłam go wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i bardzo mi posmakował. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów.
Prześlij komentarz