Od jakiegoś czasu chodziła za mną ryba ... przygotowana w całości. Nie jakieś tam filety, dzwonka itp - cała ryba i tyle. W sklepie gdzie często kupujemy ryby, na ladzie oprószonej pokruszonym lodem, lśniło kilka gatunków ryb. Wybór padł na Dorady.
W domu doznałam małego szoku. Kupiła ryby w całości - 100% w całości - z wnętrznościami! Jak je wypatroszyć?!? No cóż, oskrobałam łuski, umyłam ryby, nacięłam podbrzusza i ... uciekłam z kuchni hahahaha, czarną robotę wykonał Mąż ... wróciłam po 10 minutach ;) A dalej postępowałam wg przepisu podanego poniżej, który podpatrzyłam na bloguKwestia Smaku.
Ryba wyszła bardzo aromatyczna i smaczna. A chlebek maczany w powstałym sosiku był cudnym dodatkiem do całości. Polecam!
Składniki, 2 porcje:
2 duże dorady (u mnie każda po 60dag)
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
kilka łodyżek natki pietruszki
Farsz z chleba razowego:
około 100 - 150 g chleba razowego na zakwasie, ze skórką
2 szklanki mleka
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 jajko
Przygotowanie:
Zaczynamy od farszu: do miseczki wkładamy kromki chleba, wlewamy mleko i namaczamy. Gdy chleb zmięknie odciskamy go i wkładamy do czystej miski. Dodajemy do niego natkę pietruszki, czosnek, oliwę z oliwek i jajko. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (bez termoobiegu). Dorady nacinamy nożem na podbrzuszu i usuwamy wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukujemy je pod bieżącą wodą i osuszamy. Ostrym nożem robimy nacięcia "na krzyż" z jednej strony każdej ryby. Oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropiamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Skórki cytryny kroimy na kilka kawałków i wkładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie brytfanka) wysmarowanego oliwą z oliwek.
Rybę nadziewamy farszem z chleba i umieszczamy w naczyniu, pokrywamy wiórkami masła i skrapiamy oliwą z oliwek. Wciskamy gałązki natki pomiędzy ryby i wlewamy białe wino. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 - 45 minut. W trakcie pieczenia rybę dwa lub trzy razy polewamy powstałym sosem winno - maślanym.
Podajemy lekko przestudzoną. Proponuję do ryby świeże ciemne pieczywo - doskonale nadaje się do maczania w powstały sosie. I białe wino oczywiście ;)
Smacznego!
4 komentarze:
Pyszne!
Dorada...muszę spróbować :)
wiesz, ja też bym uciekła z tej kuchni.. (((;
ale później z chęcią zjadła taką rybę
bo dorady nigdy nie próbowałam
świetne ostatnie zdjęcie
Ja też uciekam z kuchni w takiej chwili. Wesołych Świąt.
Super zdjęcia- a przepis wrzucam w zakładkę "do wypróbowania".
Pozdrawiam
Prześlij komentarz