Święta, święta i po świętach ... niestety nie w lodówce. Talerze ciast i pieczonych mięs zapełniają kuchnię. By troszkę odpocząć od świątecznych dań, dziś na popołudniową przekąskę zapragnęliśmy włoskich smaków ... pieczywa, oliwy i dobrego wina.
Przepis na chlebki pochodzi z książki Yvan Cadiou "Domowy Chleb". U autorki kryje się pod nazwą Ciabatta. Niestety nie jesteśmy do końca pewni, czy tak powinna smakować Ciabatta. Chlebki wyszły przepyszne, chrupiąca skórka i wilgotne w środku. Smak jednak inny niż kupnych Ciabatt, które do tej pory jedliśmy. Za półtora miesiąca czeka nas podróż do Włoch ... wtedy sprawdzimy je z włoskim oryginałem ;)
Nasze ciasto na chlebki wyrosło w maszynie do chleba, ale dla chcącego nic trudnego, więc polecam też metodę ręczną :) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (woda powinna mieć letnią temperaturę) i pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 1,5 godzin. Dalej postępujemy jak w przepisie poniżej.
Składniki:
450ml wody
5 łyżek oliwy z oliwek + oliwa do pieczenia
2 1/2 łyżeczki soli
760g mąki pszennej chlebowej
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży piekarskich
Do posypanie chlebków:
1/2 szklanki maku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Do pojemnika maszyny wlewamy wodę i oliwę z oliwek. Wsypujemy sól, dodajemy mąkę i drożdże. Wybieramy program dla rosnącego ciasta (bez pieczenia), u mnie trwa on 1godz 15min.
Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy sześć owalnych i płaskich chlebków. Przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1godz.
Piekarnik nastawiamy na 240 stopni (bez termoobiegu). Pędzelkiem smarujemy każdy chlebek oliwą, posypujemy makiem i świeżym rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika razem z naczyniem z wodą, co pomoże utrzymać wilgotność w piekarniku. Pieczemy 25 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.
Chlebki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, maczane w oliwie z oliwek i podane z kieliszkiem czerwonego wina.
Smacznego!
2 komentarze:
Jak one pysznie wyglądają :)
Chlebki wyglądają bardzo smakowicie ...:)
Prześlij komentarz