Długo zastanawiałam się jak go przyrządzić. Ponieważ lin jest typowo wędkarską rybą, niedostępną w sklepach rybnych, tak więc przepisów na niego za dużo nie ma. Zainspirowana przepisem na inną słodkowodną rybę, postanowiłam spróbować udusić go w śmietanie z dodatkiem koperku i cytryny. Wyszedł pyszny, a młode ziemniaczki w mundurkach pasowały do ryby i sosu doskonale pysznie :) Polecam!

Składniki:
1 lin
250 ml śmietany
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Lina umyć, oskrobać i wypatroszyć. Następnie pokroić na średniej grubości dzwonka.
Dzwonka opłukać, oprószyć solą i przełożyć do rondelka. Zalać szklanką wody i śmietaną. Doprawić przyprawami i dusić na małym ogniu 20 minut.
Po 20 minutach dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok 2 minut. Dzwonka wyjąć z rondla, sos odparować do połowy objętości, a następnie dodać koperek i wszystko dokładnie wymieszać.
Rybę podawać polaną sosem np. w towarzystwie młodych ziemniaków ugotowanych w koszulkach.
Smacznego!
6 komentarzy:
musiało być u Ciebie pysznie :)
mm, lubię ryby w śmietanie:)
pysznie kochana :D
to zazdroszczę linka... z Mazur jestem to może też mi się jakiś nawinie? :)
pozdrawiam:)
Cudowne, mazurskie danie. Jak ja dawno nie jadłam lina. Czas to naprawić.
Te działkowe prezenty... pozazdrościłam. Marzy mi się wypad na Mazury - może w sierpniu...
Prześlij komentarz