Ostatnio rezerwując stolik w Pijalni zauważyłam, że na jej stronie internetowej znajduje się zakładka "Przepisy". Szef Kuchni zdradza w niej przepisy na przepyszne wedlowskie desery. Można znaleźć tam przepis na Wedlowskie Canelloni, Mini Tarty Czekoladowo-Różne czy Czekoladowy Suflet. Nie mogło oczywiście zabraknąć przepisu na Tradycyjną Czekoladę Na Gorąco.
Aż sama się zdziwiłam, że wyszła taka pyszna. Gęsta, intensywna i bardzo rozgrzewająca ... palce lizać :)
Składniki (dla 6 osób):
250 g czekolady deserowej Wedel
400 ml mleka 3,2% tł
200 ml śmietanki 36 %
Przygotowanie:
Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy połamaną na małe części czekoladę. Nie zdejmując rondelka z palnika, ciągle mieszając, doprowadzamy do ponownego zagotowania. W czasie od 30 sekund do 1 minuty, gotując, doprowadzamy napój do pożądanej gęstości. Gotowe :)
Czekoladę można podać z dodatkiem likieru jajecznego Advocat: na dno każdej z filiżanek wlać po 40 ml.
Smacznego!
14 komentarzy:
wygląda bosko !!!
pozdrawiam :)
http://rogalik.blox.pl/html
mniam :)
a ja wspominam dwudaniowy bożonarodzeniowy podwieczorek :)
Wspaniałe wspomnienia :)
W Krakowie też mamy tą pijalnię. Po takiej recenzji wybiorę się tam w najbliższym czasie :)
Jak miło przywołać takie wspomnienia :)
Niestety, herbaciarnia, do której chodziłam z moim przyszłym mężem już dawno nie istnieje... A szkoda !
tym razem też rozmawialiście jak dawniej?
ale kubki są cztery, więc chyba nie we dwójkę :-)
cudne są takie sentymentalne smaki.
To ostatnie zdjęcie jest super:) min akurat piekę brownies, ale coś czekoaldy mi zostało oj chyba zaraz spałaszuję resztę hehe;)
A ja tam chodziłam tradycyjnie, co sobotę z moimi dziadkami. Park Saski, a potem czekolada...Teraz moje dzieci chodzą...
Piękne wspomnienia.
I pyszna czekolada. Na pewno przygotuję. Mam ogromną ochotę.
Raz byłam tam. I mi smakowało wszystko co tam podano nam :)
O rany ale mi się przypomniało... Pierwsze rozmowy przy filizance kawy czy herbaty, spojrzenia... auuuuu!
O tak, taka czekolada to jest to :)
Byłem w Toruniu w pijalni Wedla
Niebo w gębie. Nasz syn powiedział że to jest najlepsza czekolada jaką w życiu pił. Warto nawet poczekać 25 minut.
Odkąd pamiętam zawsze odwiedzamy pijalnie czekolady Wedla i raczej nigdy nam się nie znudzą te smaki. Dlatego bardzo lubię sama wykonywać rózne desery w myśl przepisów z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl ponieważ połączenie smaku czekolady Wedla z innymi dodatkami jest przepyszna.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz