U niektórych w kuchni już jesiennie, a ja jeszcze chwilkę pomęczę letnie smaki. Wszytko za sprawą kilkunastu woreczków w zamrażalniku, które po tegorocznym lecie zostały napełnione truskawkami, jagodami, malinami i porzeczkami ... Lubię mieć takie zapasy. W jesienno/zimowe wieczory pozwalają na chwilę wrócić do słonecznych wspomnień i orzeźwić kulinarne smaki.
Dziś drożdżowy placek z jagodami ... koniecznie z kruszonką. Uwielbiam desery z kruszonką. Może być na bazie mąki albo otrębów. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis przedstawiony poniżej, znaleziony u Liski. Trzy proste składniki, drewniana łyżka i miseczka ... polecam do drożdżowego placka i nie tylko :)
Składniki:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
2 łyżki miodu
2 łyżki drobnego cukru
1 jajko
40g miękkiego masła
125ml letniego mleka
szczypta soli
300g jagód
3 łyżki cukru
Kruszonka:
50g mąki
25g cukru
25g zimnego masła
Przygotowanie:
Letnie mleko, miód, cukier i jajko mieszamy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami, miękkie masło i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 60 minut).
Jagody mieszamy z cukrem i pozostawiamy w miseczce.
Składniki kruszonki rozcieramy za pomocą drewnianej łyżki w miseczce.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem foremki (u mnie okrągła 22cm). Na wierzch wysypujemy jagody (bez powstałego soku). Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40min.
Wyrośnięty placek posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50min (po 35 minutach proponuję sprawdzić ciasto metodą suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia ... chociaż czy ja wiem, przecież najlepiej smakuje na ciepło ;)
Smacznego!
9 komentarzy:
ślicznie wygląda ;D
Jak dla mnie wygląda pysznie, a nawet przepysznie...!!!
Gdyby tylko takim ciastem dało się z powrotem przywołać lato i odgonić jesień...
moja babcia zawsze sie smiala, że placek drozdzowy moze byc z owocami, z rodzynkami, moze byc pusty, ale bez kruszonki to ona nie zrobi :)
Wygląda pięknie! I zdjęcia cudowne!
Drożdżowe placki z kruszonką są chyba najlepsze na świecie:)
Pozdrawiam!
O, nie widziałam chyba jeszcze u Was zdjęć z góry :) Ładnie się prezentuje to ciacho!
Baaardzo dawno tu nie zaglądałam, nie będę się tłumaczyć ale dzisiaj wędrówkę po blogowych salonach zaczynam i od Waszego bloga :)
Bardzo zazdroszczę zapasów niestety moja lodówka nie jest w stanie pomieścić bieżących zapasów zwłaszcza ze musimy ją dzielić z współlokatorem :(
Ciasto wspaniałe!
cudowne ciasto. rzeczywiście, ostatie letnie chwile na Twoich fotografiach. bo już dziś mamy jesień...
Ach drożdżowe na miodzie ach drożdżowe z jagodami ach kruszonka ach ach same ach - poproszę kawałek ciasta po nie mogę przestać wzdychać :)
Prześlij komentarz