wtorek, 21 września 2010

Pod kruszonką ...

U niektórych w kuchni już jesiennie, a ja jeszcze chwilkę pomęczę letnie smaki. Wszytko za sprawą kilkunastu woreczków w zamrażalniku, które po tegorocznym lecie zostały napełnione truskawkami, jagodami, malinami i porzeczkami ... Lubię mieć takie zapasy. W jesienno/zimowe wieczory pozwalają na chwilę wrócić do słonecznych wspomnień i orzeźwić kulinarne smaki.

Dziś drożdżowy placek z jagodami ... koniecznie z kruszonką. Uwielbiam desery z kruszonką. Może być na bazie mąki albo otrębów. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis przedstawiony poniżej, znaleziony u Liski. Trzy proste składniki, drewniana łyżka i miseczka ... polecam do drożdżowego placka i nie tylko :)


Składniki:

250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
2 łyżki miodu
2 łyżki drobnego cukru
1 jajko
40g miękkiego masła
125ml letniego mleka
szczypta soli

300g jagód
3 łyżki cukru

Kruszonka:

50g mąki
25g cukru
25g zimnego masła


Przygotowanie:

Letnie mleko, miód, cukier i jajko mieszamy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami, miękkie masło i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 60 minut).

Jagody mieszamy z cukrem i pozostawiamy w miseczce.

Składniki kruszonki rozcieramy za pomocą drewnianej łyżki w miseczce.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Wyrośnięte ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem foremki (u mnie okrągła 22cm). Na wierzch wysypujemy jagody (bez powstałego soku). Ponownie przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40min.

Wyrośnięty placek posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50min (po 35 minutach proponuję sprawdzić ciasto metodą suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia ... chociaż czy ja wiem, przecież najlepiej smakuje na ciepło ;)


Smacznego!

9 komentarzy:

Ciastella pisze...

ślicznie wygląda ;D

ewelajna Korniowska pisze...

Jak dla mnie wygląda pysznie, a nawet przepysznie...!!!

Anonimowy pisze...

Gdyby tylko takim ciastem dało się z powrotem przywołać lato i odgonić jesień...

Asia pisze...

moja babcia zawsze sie smiala, że placek drozdzowy moze byc z owocami, z rodzynkami, moze byc pusty, ale bez kruszonki to ona nie zrobi :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wygląda pięknie! I zdjęcia cudowne!
Drożdżowe placki z kruszonką są chyba najlepsze na świecie:)
Pozdrawiam!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

O, nie widziałam chyba jeszcze u Was zdjęć z góry :) Ładnie się prezentuje to ciacho!

Ewelina Majdak pisze...

Baaardzo dawno tu nie zaglądałam, nie będę się tłumaczyć ale dzisiaj wędrówkę po blogowych salonach zaczynam i od Waszego bloga :)
Bardzo zazdroszczę zapasów niestety moja lodówka nie jest w stanie pomieścić bieżących zapasów zwłaszcza ze musimy ją dzielić z współlokatorem :(
Ciasto wspaniałe!

Karmel-itka pisze...

cudowne ciasto. rzeczywiście, ostatie letnie chwile na Twoich fotografiach. bo już dziś mamy jesień...

Tilianara pisze...

Ach drożdżowe na miodzie ach drożdżowe z jagodami ach kruszonka ach ach same ach - poproszę kawałek ciasta po nie mogę przestać wzdychać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...