niedziela, 6 grudnia 2009

Leniwe śniadanie..

i domowe scones.
Za oknem szarobury grudzień a moje myśli błądzą wokół słońca i wakacji. Razem z tymi myślami przywędrował smak na dżem morelowy domowej roboty. Taki jaki jadłam gdy byłam mała, na drożdżówce albo białym chlebie, popijany miętową herbatą słodzoną miodem. O tak...morelowe słońce na kanapce.

Dżem w domu mam, ale co do dżemu? Jest niedziela więc bułek nie znajdę w sklepie, ja chcę JUŻ zjeść śniadanie więc drożdżowe ciasto odpada (czekanie, czekanie, czekanie), z razowcem który mam w domu to mi nie pasuje.

Zrobię scones, razowe scones pachnące cynamonem i lekko słodkie. Od pomysłu do gotowych bułeczek minęło niecałe 30 minut.

Pierwszy raz robiłam scones i jestem oczarowana, szybkie (co przy śniadaniu ważne), dość neutralne a dodatkowo razowe mają słodko-gorzki orzechowy posmak, który bardzo lubię. Wyglądają prześlicznie i smakują dobrze. Polecam gorąco aby jeść jeszcze gorące :D

Zapraszam na śniadanie.

Razowe scones
prosto z blogu Moje Wypieki.

Składniki na 15 scones:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej /u mnie pszenna chlebowa/
1 szklanka (160 g) mąki razowej /u mnie żytnia razowa/
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
20 g masła
1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
około 1 szklanki (250 ml) mleka

Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy masło, miód i mleko, szybko wyrabiamy. Masa powinna być gładka, może się kleić.
Podsypując mąką wałkujemy na grubość 2 cm /u mnie cieńsze około 1 cm/ i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach) /u mnie mniejsza foremka serduszko/. Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut (piekłam około 13 minut).

Smacznego!


P.S. Tak sobie myślę że razowe scones bardzo dobrze będą smakowały z wyrazistym serem albo wędliną...ale tak sobie tylko myślę. Jeszcze nie próbowałam :)

6 komentarzy:

grazyna pisze...

Wyglądają jak pierniczki! Fajny przepis, notuję sobie :)

co_zerka pisze...

i ja miałam takie wrażenie, że pierniczki :)

smakują a raczej konsystencje też mają pierniczkową

grabiszka pisze...

wow jestem pod wrażeniem
pierwszy raz słyszę o takim daniu
koniecznie do zrobienia :D

co_zerka pisze...

koniecznie!

to danie typu...
- Trzeba iść po bułki do sklepu.
- E, nie...lepiej zrobię, będzie szybciej :)

no i smakowite są. Ale nie za cienko rozwałkowywać i naprawdę krótko wyrabiać.

lo pisze...

Rozkoszne to Twoje śniadanie. Scones w kształcie serc - cudo.

emma001 pisze...

ja tez myslałam że to pierniczki. Swietny kształt dałas tym swoich pysznosciom ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...