środa, 23 grudnia 2009

Świąteczne kokosanki

Lubię zaskakiwać kulinarnie moich gości. Tak będzie też chyba z tymi kokosankami :)

Co roku Święta Bożego Narodzenia są u nas obchodzone bardzo tradycyjnie ... szczególnie goszczące na naszym stole potrawy. Z tych słodkich co roku pojawiają się kluski z makiem, domowy sernik, piernik, keks i makowiec. To taki coroczny pewniak :) W tym roku zaproponuję moim gościom dodatkowo makaroniki, kokosanki i śliwki w czekoladzie. Mam nadzieję, że będzie to miła odmiana :)



Przepis bardzo szybki i łatwy do wykonania. A ciasteczka chrupiące na zewnątrz i bardzo wilgotne w środku. W szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni. Polecam!

Składniki na 20 średniej wielkości kokosanek:

2 jajka
250 g wiórek kokosowych
150 g cukru pudru
3 łyżki mąki



Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli (ważne by białka były schłodzone - prosto z lodówki), na koniec ubijania dodaję przesiany cukier, żółtka i dalej ubijam. Gotową masę przelewam do dużej miski. Wsypuję wiórki kokosowe, przesianą mąkę i delikatnie wszystko mieszam.

Piekarnik nastawiam na 170 stopni (bez termoobiegu). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładam łyżką masę kokosową (ja wykorzystałam do tego gałkownicę do lodów).

Piekę około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek). Po wyjęciu studzę na kratce, a następnie przekładam do szczelnego słoja.

Smacznego!

3 komentarze:

grazyna pisze...

uwielbiam kokosanki! Ja robiłam na samych białkach, muszę spróbować po Twojemu :)

fingerfood pisze...

Ja też uwielbiam kokosanki i chyba wkońcu się skuszę by je zrobić:) Wesołych Świąt!

zemfiroczka pisze...

Czekam na śliwki! ;)

Wesołych! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...