Dopadło i mnie ... po tegorocznej wizycie Świętego Mikołaja dołączam do grona Maszynistek (czyt. użytkowników maszyn do pieczenie chleba) :) Bardzo ucieszył mnie ten prezent :D Za niespełna trzy tygodnie zostanę po raz pierwszy mamą, więc w pierwszych miesiącach mój czas spędzony w kuchni pewnie troszkę się skróci ... maszyna do wyrobu i wypieku chleba/ciasta jak znalazł :)
Otwieram nową zakładkę na naszym blogu zatytułowaną "z maszyny". Będę do niej wrzucać przepisy na wszystkie wypieki (i nie tylko) wykorzystujące maszynę (co_zerka również należy do grona Maszynistek, więc jej przepisy także będą zapełniać nasz nowy podrozdział). Mam nadzieję, że będą one przydatne wszystkim "Maszynistkom". A zatem ...
Dziś rano (kochany tryb "opóźnionego startu") obudził nas zapach pierwszego maszynowego chleba. Wieczorem dzień wcześniej wsypałam wszystkie składniki, wstawiłam program do wypieku chleba pełnoziarnistego, nastawiłam timer i voila!(włala!) ... śniadanko gotowe :)
Na pierwszy rzut poszedł chlebek 3 w 1 czyli graham orkiszowy w którego skład wchodzą trzy rodzaje mąki. Chrupiąca skórka, wilgotny w środku, pasujący zarówno do wędliny jak i marmolady. Polecam!
Składniki na jeden bochenek średniej wielkości:
Mąka pszenna (typ 750) 300g
Mąka ciemna z pszenicy orkisz 100g
Mąka pszenna graham 100g
Suche drożdże 1 opakowanie (7g)
Woda w temperaturze letniej 340ml
Sól - pół łyżeczki
Wszystkie składniki wsypujemy do pojemnika maszyny w kolejności: woda, mąki, sól, drożdże.
Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego/razowego (można też skorzystać z programu podstawowego). Nastawiamy średnią wielkość chleba (u mnie 1000g), średnie wypieczenie skórki i gotowe!
Smacznego!
2 komentarze:
Ładny! Oj bardzo! :)
to jest coś :)
smakowicie :D
Prześlij komentarz