środa, 28 kwietnia 2010
Gdy za oknem pada deszcz ... placek z rabarbarem i truskawkami
Gdy za oknem pada deszcz ... od razu myślami wracam do słonecznych letnich chwil. Ciepłego piasku pod stopami, piegów na nosie i polikach, rześkich poranków i dusznych wieczorów, szumu morza, zapachu lasu ... truskawek i rabarbaru.
Dziś ciasto proste, szybkie i pełne wakacyjnych wspomnień. W sam raz na popołudniową przekąskę, gdy za oknem pada deszcz ...
Składniki:
pół kilograma świeżego rabarbaru
ćwierć kilograma truskawek (u mnie mrożone)
2 łyżki cukru
pół kostki miękkiego masła (125 g)
10 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Truskawki rozmrażamy, rabarbar myjemy i kroimy na 5cm kawałki. Owoce przekładamy do rondelka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy na sitko i pozostawiamy do odcedzenia. Bierzemy się za ciasto.
Masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej owoce.
Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
p.s. Chwila mojej nieuwagi i koleżanka z t-shirt'a została mianowana na Panią Truskawkę ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Pełnia lata na talerzu :)
Tez z niecierpliwoscia czekam na truskwaki, by polaczyc ich smak w ciescie, z rabarbarem wlasnie ;)
Cudnie wyglada to 'wnetrze' na Twoim zdjeciu :)
Pozdrawiam!
cudowny
to jedyne określenie, które przychodzi mi na myśl. truskawki i rabarbar to pyszny duet.
Hej,
chcę upiec to ciasto, jakiej wielkości formy używasz?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
sensei.
w tym przypadku forma miała wymiar 18cm x 30cm :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz