środa, 28 kwietnia 2010

Gdy za oknem pada deszcz ... placek z rabarbarem i truskawkami


Gdy za oknem pada deszcz ... od razu myślami wracam do słonecznych letnich chwil. Ciepłego piasku pod stopami, piegów na nosie i polikach, rześkich poranków i dusznych wieczorów, szumu morza, zapachu lasu ... truskawek i rabarbaru.

Dziś ciasto proste, szybkie i pełne wakacyjnych wspomnień. W sam raz na popołudniową przekąskę, gdy za oknem pada deszcz ...


Składniki:

pół kilograma świeżego rabarbaru
ćwierć kilograma truskawek (u mnie mrożone)
2 łyżki cukru

pół kostki miękkiego masła (125 g)
10 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:


Truskawki rozmrażamy, rabarbar myjemy i kroimy na 5cm kawałki. Owoce przekładamy do rondelka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy na sitko i pozostawiamy do odcedzenia. Bierzemy się za ciasto.

Masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej owoce.

Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

p.s. Chwila mojej nieuwagi i koleżanka z t-shirt'a została mianowana na Panią Truskawkę ;)

5 komentarzy:

cozerka pisze...

Pełnia lata na talerzu :)

Bea pisze...

Tez z niecierpliwoscia czekam na truskwaki, by polaczyc ich smak w ciescie, z rabarbarem wlasnie ;)
Cudnie wyglada to 'wnetrze' na Twoim zdjeciu :)

Pozdrawiam!

asieja pisze...

cudowny

to jedyne określenie, które przychodzi mi na myśl. truskawki i rabarbar to pyszny duet.

Anonimowy pisze...

Hej,
chcę upiec to ciasto, jakiej wielkości formy używasz?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
sensei.

grabiszka pisze...

w tym przypadku forma miała wymiar 18cm x 30cm :)
pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...