sobota, 19 grudnia 2009

Jak w lipcu..

domowe lody wiśniowe z wanilią.

W kuchni i na talerzyku przez chwilę wakacyjnie. Słodko, lepko, ciepło od ich zapachu. W ciepłej kuchni wiśnie rozmrażają się szybko, puszczają sok i pachną...obezwładniając i cierpko.


Jestem dziwny stwór, bo owoce wolę przetworzone niż świeże (może poza truskawkami i malinami). Nie pożeram łapczywie pierwszych brzoskwiń, wiśni czy śliwek. Częściej je mrożę i zostawiam sobie na zimę i przedwiośnie. Na przekór wszystkim i wszystkiemu wtedy to chodzi za mną jogurt z jagodami, ciasto z rabarbarem (którego nie było tego lata, za to jest pół zamrażalnika mrożonych truskawek z rabarbarem), świeża brzoskwinia...czy lody wiśniowe.

Kiedyś Grabiszka rozmyślała co zrobić z 4 żółtkami po makaronikach - powstał Placek Królweski. Ja zastanawiałam się co zrobić z żółtkami (po torcie pavlovej) i powstały lody wiśniowe.


Lody przygotowałam na bazie przepisu na lody truskawkowe Nigelli Lawson (książka "Na zawsze lato" ). Nie mam jeszcze maszynki do lodów /ale już wiem, że ją chce, chce, chce/ więc mieszałam, mieszałam i mieszałam. Lody wyszły prawie* gładkie...i przepyszne. Niezamrożona masa wydawała mi się ciut za słodka, ale po zamrożeniu i spróbowaniu okazało się, że jest w sam raz. Lody są prawie kremowe, o mocnym smaku wiśni i śmietankowo-waniliowym posmaku. Wiśnie zmiksowałam nie do końca gładko, lubię to tu to tam natknąć się na kawałki owoców.

Lody wiśniowe

Składniki
  • 500 g wiśni /u mnie mrożone/
  • trochę cukru do posypania /pominęłam/
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany
  • 1 laska wanilii**
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 żółtek
  • 175 g drobnego cukru /można trochę mniej/

Przygotowanie:
Mrożonym wiśniom/truskawką dajemy się rozmrozić. Świeże owoce czyścimy (drylujemy, usuwamy szypułki). Nigella radzi aby truskawki posypać 2 łyżkami drobnego cukru aby aromat się rozwiną. Ja tą część pominęłam.

Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut aby mleczna mieszanka nabrała smaku wanilii.

W dużej misce ubijamy 175 g cukru z żółtkami aż do uzyskania gęstego jasnożółtego kremu. .

Z mleka wyjmujemy laskę wanili i zalewamy ciepłym płynem mase jajeczną - stale mieszając. Masę mleczno-jajeczną przelewamy do rondla /czystego/ i podgrzewamy stale mieszając aż zgęstnieje (powstanie krem custard). Gęsty krem przelewamy do miski i pozwalamy mu wystygnąć.

W malakserze przygotowujemy puree z owoców i dodajemy je co kremu custard razem z sokiem z cytryny.
Lody mrozimy w maszynce zgodnie z instrukcją albo ręcznie /ja tak robiłam/. Mase wlewamy do pojemnika do mrożenia i umieszczamy w zamrażalniku. Po godzinie wyjmujemy i miksujemy dokładnie. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.

Lody wyjmujemy z zamrażalnika i przekładamy do lodówki 20 minut przed podaniem.

Smacznego!

* cóż za mało było tego mieszania
** Myślę, że można zastąpić laskę wanilii dobrej jakości esencją waniliową.

7 komentarzy:

lo pisze...

Fajne takie lody zimową porą. Mi też bardzo się marzy dobra maszynka do lodów. Tylko nie jest łatwo znaleźć w sklepach.

Gosia Oczko pisze...

Aż mi się cieplej zrobiło (a może to ten kaloryfer, co to koło niego siedzę? ;))

Fajne urozmaicenie dla przedświątecznego pichcenia :)

kasiaaaa24 pisze...

U mnie kilka siatek zamrożonycch wiśni :) Oj przemawiają do mnie te lody :) Mimo hulającej za oknem zimy mam na nie ogromną ochotę :)

cozerka pisze...

lody podjadam przyklejona do kaloryfera albo do koca ..inaczej nie da rady...
tak sobie teraz pomyślałam, że wiśnióweczka (domowa, gęsta, najlepiej zeszłoroczna) byłaby idealna i odpowiednia przy hulającej zimie.
maszynki już szukam po internecie :D

pozdrawiam

viridianka pisze...

hi hi a mnie przeszedł dreszczyk jak sobie pomyślałam że mogłabym zjeść teraz lody, chyba że byłyby z ciepłym sosem wiśniowym to wtedy moooże :))

grabiszka pisze...

wiesz, że lody są najlepszym przyjacielem ciężarnej? ... ;)

cozerka pisze...

sos wiśniowy to jest to!

wiem... :)
jogurtowo truskawkowe :) - co powiesz na pomiędzy świętami a sylwestrem? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...