
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
4 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 szklanka cukru
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
9 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 kostki masła
konfitura różana
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem cukrów. Na gotujące wsypujemy kaszkę manną i gotujemy do momentu zgęstnienia. Zestawiamy z palnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miksera i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodatkowo zagniatamy je ręcznie). Gdy jest już gładkie i sprężyste dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy do wielkości blaszki. Układamy na papierze do pieczenia (w blaszce) i pieczemy każdy po kolei ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Pozostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy w mikserze na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimną kaszkę. Dokładnie wyrabiamy.
Pierwszy placek smarujemy cienko konfiturą i 1/2 kremu, przykrywamy drugim plackiem posmarowanym w identyczny sposób. Przykrywamy trzecim plackiem.
Gotowe ciasto owijamy dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (najlepiej 48godzin), by placki zmiękły i przesiąkły aromatami masy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
8 komentarzy:
mniaaaaaaam!! zazdroszcze tak pysznegop placka :) :)
Pozdrawiam :)
Wygląda obłędnie i zapowiada się niezwykle smacznie :)
przepysznie...mrau :)
Słyszałam już dużo o tym cieście, że jest pyszne i zyskuje na smaku z każdym dniem. I oto dostałam przepis. Nic mnie już nie powstrzyma przed zrobieniem go.
To masło jest zabójcze. Ale bez wątpienia przepyszne! ^^ Zazdroszczę cioci, która piecze tak pysznie. ;)
Pozdrawiam,
Zay
Ładnie wygląda.
Igorowi ciasto smakowało, ale jednak i tak nic nie pobiło niebieskich jadalnych koralików, które były największą atrakcją odwiedzin ... okazało się, że mam w domu małego cukiernika ... już go zatrudniałam do zdobienia świątecznych pierniczków :) efekt poznacie za tydzień ;)
U mnie w sklepie sa kostki malsa 125, 250 500 gramow. To ktora wybrac?
Szklankji mam po 200 i 250 ml to ktora wybrac?
Prześlij komentarz