środa, 20 stycznia 2010

Drożdżówki z makiem

Drożdżówek ciąg dalszy :) Tym razem z makiem. I powiem Wam szczerze, że wg mojej oceny o niebo lepsze od ich poprzedniczek. Ale to może dlatego, że wszystko co z makiem wciągnę w dużych ilościach ;)

Sycące i bardzo wilgotne. Rozpływające się w ustach. I ta ilość maku. Polecam!



Ponieważ z podanego przepisu wyszło aż 16 dużych drożdżówek, sprawdziły się zarówno jako drugie śniadanie, poobiedni deser i wieczorna przekąska. Najedli się nimi moi domownicy, a połowa trafiła na drugą stronę Warszawy i też została spałaszowana jeszcze tego samego dnia :) Ostały się dwie, ale tylko do rana ... cudownie smakowały do dzisiejszej porannej kawy :)

Składniki:

500g mąki pszennej
70g cukru
75g masła
250ml letniego mleka
12g suchych drożdży (2 opakowania)
szczypta soli
masa makowa (u mnie kupna: puszka 900g z bakaliami)

Przygotowanie:

W małym garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy razem masło, doprowadzając do letniej temperatury (nie może być gorące!). Do przesianej mąki wsypujemy drożdże. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Formujemy kulę i odkładamy przykryte w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5godz). Po wyrośnięciu ponownie dokładnie wyrabiamy.



Piekarnik nastawiamy na 220 stopni (bez termoobiegu).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach około 30cm x 50cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową, pozostawiając 5cm marginesu wzdłuż dłuższego boku. Następnie formujemy/zawijamy roladę, którą kroimy na kawałki o grubości 3-3,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie dwie partie) w sporych odstępach. Za pomocą noża nacinamy drożdżówki wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawiamy przykryte pod ściereczką do "napuchnięcia" na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 10 minut. Studzimy na kratce. Można je polukrować, ale zazwyczaj kupne nadzienie makowe jest wystarczająco słodkie i nie ma takiej potrzeby.

Smacznego!



Dla maszynistek: Ciasto można wykonać też w maszynie do chleba. Należy postępować zgodnie z zasadami podanymi w przepisie na drożdżówki z makiem. Dalej postępujemy wg. przepisu powyżej.

5 komentarzy:

Gosia pisze...

mmmm,poprosze bardzo jedna :)piekne Ci wyzly i taak duzo maku.....mniam...
Pozdrawiam :)

Nina pisze...

Moniko, to jest niezły numer z cyklu: jaki świat jest mały.

Podczytuję czasem Twojego bloga, a tu patrzę na facebooku: moja koleżanka ze studiów (Ania B-S) zamieszcza link do Twojego bloga! czyli Wy się znacie osobiście, a ja z nią.

nieźle :))))

majka pisze...

Drozdzowki pierwsza klasa! Wygladaja oblednie z ta duza iloscia maku. Uwielbiam :))

grabiszka pisze...

Nina, świat jest mały :) Z Anią spędziłyśmy razem 8 lat w szkole podstawowej :) i mieszkałyśmy w tamtym czasie na tym samym osiedlu :))) zapraszam do kontaktu na facebooku :)

co_zerka pisze...

wracam do domu, głodna, zmarznięta i co widzę drożdżówkę, moją ulubioną z makiem. A w głowie kakao i padam...

Kochana...wpadnij do mnie, pogotować...proszę :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...