sobota, 16 stycznia 2010

Kostka mocno kakaowa

Ale ucieszyła mnie wiadomość o wystartowaniu "Kakaowego Przeglądu". Uwielbiam kakao, uwielbiam czekoladę, ach mogłabym z tymi produktami przesiadywać całe dnie w kuchni i eksperymentować nad różnymi słodkościami ... i nie tylko.

Długo zastanawiałam się jakie danie zgłosić do przeglądu. Wybrałam to najbardziej kakaowe (10dag kakao podane w przepisie to średniej wielkości opakowanie dostępne w sklepie). Połączenie go z mlekiem, miodem i płatkami owsianymi daje niesamowitą kompozycje smakową. Mój mąż po skosztowaniu pierwszego kawałka z sentymentem stwierdził, że smakuje jak "ciastka kryzyski", które królowały na początku lat 80tych na każdym polskim stole. Tak więc polecam kostkę każdemu: tym, którzy tęsknią za tym smakiem sprzed 30 lat i tym, którzy chcieliby poznać go na nowo :)



Składniki (na dużą blachę):

1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
10dag kakao
50dag płatków owsianych
10 dag rodzynek
szczypta kardamonu
dodatkowo u mnie wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą miód i kakao z kilkoma łyżkami mleka. W osobnym garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z pozostałą częścią mleka. Dodajemy kakao z miodem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane, rodzynki, kardamon. Gotujemy kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, by uniknąć przywierania do dna garnka. Zestawiamy z palnika.



Blachę wykładamy papierem pergaminowym/folią aluminiową (osobiście preferuję papier, mniej się przykleja do masy). Przelewamy gotową masę i wygładzamy jej wierzch. Opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Wyjmujemy na pół godziny przed podaniem. Blok kroimy w kostkę.



Smacznego!

9 komentarzy:

cukrowa wróżka pisze...

ja z chęcią zapoznałabym się pierwszy raz z tym smakiem. :]

Nina pisze...

czy mogłabyś podać wymiary blachy? jeśli będę robić, to będę musiała zmniejszyć odpowiednio ilość składników

jeszcze jedno - jak długo można tę kostkę przechowywać? w lodówce czy w temp. pokojowej?

grabiszka pisze...

Nina, u mnie blacha miała wymiary 35cm x 20cm i kostka wyszła o wysokości ok 3cm.
Jeśli chodzi o przechowywanie, w lodówce można go przechowywać nawet do tygodnia. Wystarczy tylko dobrze zabezpieczyć folią by nie przeszedł innymi zapachami :) W temperaturze pokojowej wczoraj pokrojona część stała 6 godzin i było OK. Smacznego!

Nina pisze...

dziękuję za odpowiedź :)

Gosia Oczko pisze...

Niezłe! Też sobie podjem! :)

wiosenka27 pisze...

Ojej, po co ja tu weszłam?:) Teraz te ciacha będą za mną "chodzić") takie są piękne:)

Adrijah pisze...

Też bym chętnie poznała ten smak :)

myniolinka pisze...

a ja bym chętnie zjadła ponownie bo smak już znam i bardzo lubię :)

andzia-35 pisze...

Fajne, robiłam cosik podobnego, tyle, że bez kardamonu:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...