Oj dużo czasu minęło zanim przekonałam się do bakłażana. Przy każdej próbie zawsze brakowało mi "tego czegoś". Dopiero to danie pozwoliło mu załapać się do mojego warzywnego Top 10 :)
To raczej cynamon niż bakłażan przekonał mnie do wypróbowania tego połączenia. Oj było warto. Te dwa smaki komponują się nieziemsko. Do tego ciepła, ciągnąca się mozzarella ... i koniecznie zaproponowany sos.
Pyszna szybka przekąska. Na lunch lub kolację ze znajomymi. Gorąco polecam!
Bakłażany w cynamonie (dla 4 osób)
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
mąka pszenna razowa
cynamon
2 kule sera mozzarella
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 0,5cm. Na patelnię wlewamy olej i mocno nagrzewamy. Plastry bakłażana obtaczamy w mące wymieszanej z cynamonem (osobiście jestem fanką cynamonu, więc na 1/2 szklanki mąki dodałam 2 czubate łyżeczki cynamonu ... ale proponuje poeksperymentować wg własnego uznania) i kładziemy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy krótko z obydwu stron, zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku).
Tak przygotowane bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania (nie ma potrzeby smarowania naczynia tłuszczem), układając je warstwami na przemian z pokrojoną w cienkie plastry mozzarellą. Zapiekamy ok 15 minut, aż ser się rozpuści.
Korzenno-pomidorowy sos do bakłażanów
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
10 dag posiekanych orzechów włoskich (nie za drobno, tak by były wyczuwalne podczas przegryzania)
1 łyżka utartego na tarce świeżego imbiru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)
1 puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych w kostkę)
1 pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
sól/pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy orzechy włoskie, imbir i skórkę pomarańczową. Podsmażamy mieszając 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i poszatkowaną świeżą bazylię. Gotujemy 5 minut. Dosypujemy kurkumę, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy syrop klonowy, cynamon i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy letni.
Smacznego!
3 komentarze:
ślinotok....
UWIELBIAM bakłażana...a cynamon w dodatku do niego to moje ostatnie odkrycie....
Chyba wiem po co pobiegnę do sklepu w weekend :)
Bardzo lubię i bakłażana i cynamon. Musze spróbować tego połączenia. a jeszcze ten sos, mniam...
P.S. Zrobiłam wędlinę Twoim sposobem, pyszna, dzięki za przepis :)
A to ciekawe!
Prześlij komentarz