poniedziałek, 18 stycznia 2010

Bakłażany w cynamonie

Oj dużo czasu minęło zanim przekonałam się do bakłażana. Przy każdej próbie zawsze brakowało mi "tego czegoś". Dopiero to danie pozwoliło mu załapać się do mojego warzywnego Top 10 :)

To raczej cynamon niż bakłażan przekonał mnie do wypróbowania tego połączenia. Oj było warto. Te dwa smaki komponują się nieziemsko. Do tego ciepła, ciągnąca się mozzarella ... i koniecznie zaproponowany sos.

Pyszna szybka przekąska. Na lunch lub kolację ze znajomymi. Gorąco polecam!


Bakłażany w cynamonie (dla 4 osób)

Składniki:

2 średniej wielkości bakłażany
mąka pszenna razowa
cynamon
2 kule sera mozzarella
olej do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 0,5cm. Na patelnię wlewamy olej i mocno nagrzewamy. Plastry bakłażana obtaczamy w mące wymieszanej z cynamonem (osobiście jestem fanką cynamonu, więc na 1/2 szklanki mąki dodałam 2 czubate łyżeczki cynamonu ... ale proponuje poeksperymentować wg własnego uznania) i kładziemy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy krótko z obydwu stron, zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu (najlepiej na papierowym ręczniku).

Tak przygotowane bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania (nie ma potrzeby smarowania naczynia tłuszczem), układając je warstwami na przemian z pokrojoną w cienkie plastry mozzarellą. Zapiekamy ok 15 minut, aż ser się rozpuści.



Korzenno-pomidorowy sos do bakłażanów

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
10 dag posiekanych orzechów włoskich (nie za drobno, tak by były wyczuwalne podczas przegryzania)
1 łyżka utartego na tarce świeżego imbiru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)
1 puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych w kostkę)
1 pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy orzechy włoskie, imbir i skórkę pomarańczową. Podsmażamy mieszając 2 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i poszatkowaną świeżą bazylię. Gotujemy 5 minut. Dosypujemy kurkumę, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy syrop klonowy, cynamon i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy letni.



Smacznego!

3 komentarze:

cozerka pisze...

ślinotok....

UWIELBIAM bakłażana...a cynamon w dodatku do niego to moje ostatnie odkrycie....

Chyba wiem po co pobiegnę do sklepu w weekend :)

grazyna pisze...

Bardzo lubię i bakłażana i cynamon. Musze spróbować tego połączenia. a jeszcze ten sos, mniam...
P.S. Zrobiłam wędlinę Twoim sposobem, pyszna, dzięki za przepis :)

Gosia Oczko pisze...

A to ciekawe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...