niedziela, 17 stycznia 2010

McDom...

czyli hamburgery domowe. Szybkie, łatwe, przyjemne i zdrowe :D

Bo czasami w domu jest święto bez okazji, jedzenie które bawi i cieszy.

Jakiś czas temu zrobiłam hamburgery - pyszne mięsko, pyszne dodatki i kupna buła...wszystko pięknie, ale TA buła! Do niczego, wata w dodatku gumowata, bez smaku i faktury.

Dziś powtórzyliśmy przygodę z hamburgerami i było idealnie. Domowe bułki, domowe hamburgery, warzywa i ser...


Zapraszam na "śmieciowe" domowe jedzenie.

Szybkie hamburgery Nigelli Lawson /Nigella ekspresowo/

Składniki:
250g chudej mielonej wołowiny
1 łyżka karmelizowanej cebuli ze słoika/ lepsze są z prawdziwą startą na tarce :D
1 1/2 łyżeczki maślanki lub naturalnego jogurtu
1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
duża szczypta pieprzu
olej

Wykonanie:
Mieszamy wołowinę z cebulą, maślanką/jogurtem, sosem sojowym i sosem Worcestershire. Doprawiamy pieprzem. Dzielimy mięso na porcie i przygotowujemy z nich kotlety (u mnie było to 2 dość duże).

Rozgrzewamy patelnie do grillowania i smarujemy mięso olejem. Smażymy kotlety przez 2 minuty z jednej strony, następnie obracamy i smażymy jeszcze przez 1 minutę /ja przyciskałam mocno do patelni aby kotlety były płaskie/. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na chwile (1-2 minuty).


Wspaniałe bułeczki hamburgerowe /znalezione u Liski/

Składniki
3/4 szklanki cieplej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki

Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

Przygotowanie*:
Wodę, mleko, masło i cukier umieszczamy i mieszamy w misce. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Po 10 minutach dodajemy jajko, połowę mąki i sól, zagniatami (można mikserem).
Zagniatamy gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie formujemy 8 bułeczek**, które po uformowaniu w kulkę, spłaszczamy dłonią.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.

Wyrośnie te bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika na 13-15 minut.
Po upieczeniu studzimy.

Wystudzoną bułkę przekrawamy na pół, kładziemy na chwilę na patelnie grillową /przecięciem do dołu/, czekamy aż bułeczki się zarumienią.
Do podgrzanych byłeczek wkładamy nasze hamburgery i dodatki...u nas rukola, cheddar, ogórek i pomidory.

Pycha...

Smacznego!


P.S. Poszukiwania idealnego hamburgera trwają nadal. Po głowie chodzi mi pewien pomysł, więc już niebawem druga odsłona McDom'owej kuchni.

* Cudownie robi się te bułeczki. Szybko, przyjemnie. Z ciastem nie miałam problemów, zagniotło się szybko i szybko wyrosło. Polecam bardzo, bardzo gorąco.
** U mnie było ich 6

2 komentarze:

grabiszka pisze...

No Kochana ... dałaś czadu! Ślinotoku dostałam przed monitorem hihihihihi :D

Magoldie pisze...

Chociaz duzo przy tym pracy ale tez jestem za !
Nawet sobie nie zdajemy sprawy jaie swinstwa seruja nam w fastfoodach a tutaj prosze taka kanapka ,ze w ekran mozna wskoczyc i do tego wszystko "homemade"!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...