Powstały wczoraj keks wspaniale wpisał się jako ciepła przekąska wieczorna o wyrazistym smaku. Można go również podawać na zimno lub jako danie obiadowe np. z ciepłym sosem pomidorowym. W konsystencji przypomina moje ulubione hiszpańskie omlety. Ach ... ta maszyna ;)
Składniki:
250g maki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g zeszklonych porów
100g świeżego koziego sera
4 jajka
125ml mleka
100ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pieprz

Wykonanie:
Pory pokroić w talarki i podsmażyć na 1 łyżce oliwy na patelni. Pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić jak na omlet i wlać do formy maszynowej, dodać mleko i oliwę (temperatura pokojowa). Wsypać sól i pieprz, następnie dodać pory oraz ser kozi, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Wybieramy program "ciasto" (1:25h), waga ciasta ok 800g. Upieczony keks wyjąc z formy na talerz. Podawać ciepły lub zimny.
Smacznego!
... i polecam koniecznie książkę:
1 komentarz:
kozi serek..pory...o matko! keksa nie zrobię, ale tarta...
Prześlij komentarz