Pyszne kruche ciasteczka o charakterystycznym słodko słonym smaku ... w wersji z czekoladą lub bez. Coś dla dbających o linię i dla tych, którzy "niezasładzając się" lubią sobie coś pochrupać wieczorem przed telewizorem :) Znikają szybciej niż się pojawiają (jeszcze ciepłe z piekarnika).
Z podanego przepisu wychodzi ok 30 ciasteczek, dlatego jeżeli szykujecie je z myślą o większej gromadzie łakomczuszków, proponuję podwoić przedstawione proporcje.
175 g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia razowa)
50 g mąki pszennej
50 g zmielonych płatków owsianych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3 łyżki brązowego cukru
60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane mielimy na miałko blenderem. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto (jeżeli posiadacie robota kuchennego, to proponuję go użyć do tej czynności, ponieważ ciasto nie należy do łatwo zagniatanych).
Ciasto wyjmujemy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5 mm (najlepiej nie podsypując mąką). Wycinamy szklanką lub foremką okrągłe ciastka (u mnie kieliszek do czerwonego wina). Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Studzimy na kratce.
W wersji z czekoladą należy spód ciasteczek zanurzyć w rozpuszczonej (kąpiel wodna) czekoladzie i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Smacznego!
7 komentarzy:
bardzo ładne ciasteczka :)
zrobiłaś mi smaka na ciasteczko..a w domu ciasteczek nie ma :(
Świetny przepis! Ciasteczka digestive domowej roboty to jest to. Na pewno wypróbuję :)
pochrupałabym z przyjemnością
w wersji bez czekolady
moja córcia uwielbia te oblane czekoladą, a właściwie uwielbia zlizywać z nich czekoladę
Cudownie, że zamieściłaś ten przepis. Bardzo lubimy te ciasteczka i z radością zrobię je teraz w domu.
Niezastąpione do serników :) Widziałam już ten lub podobny przepis u Doroty i kusi mnie ogromnie by upiec je samodzielnie :)
Prześlij komentarz