sobota, 14 listopada 2009

Goście...goście...

czyli co przygotować na szybko do herbaty i kawy.


Historia tego przepisu jest prosta. Mieli być goście, a właściwie my mieliśmy być gośćmi. Chciałam coś zrobić szybkiego i pysznego aby w piątkowy wieczór nie iść do znajomych bez niespodzianki.


Ciasto jabłkowe z orzechami, rodzynkami, prawie jak strucla. Przepis z bloga Pesto (pierwszego bloga kulinarnego na jaki się natknęłam a było dawno, dawno temu bo w 2001) na łatwe ciasto jabłkowe.

Okazało się, że jabłek nie mam wystarczającej ilości, ale są banany :) Tak więc zamieniłam jabłka na banany, trochę pomodziłam i wyszło pyszne. Ciasto jest ni to keksem, ni to ciastem muffinkowym, może trochę konsystencją przypomina piernik. Osobiście trudne do zdefiniowania. Nie za słodkie, ciężkawe, ale nie za bardzo. Po prostu ciasto - dobre na śniadanie i pootostowaniu, dobre do popołudniowej kawy i długich kanapowych blablabla...To co mnie w nim zachwyca to różnorodność - mięciutki banan, orzech sam w sobie, orzech w karmelu, same kawałki karmelu.

Inspirowany jabłkowym ciastem z Pesto bananowiec z orzechami.


Składniki:
5 bananów raczej dużych/w oryginale 6 jabłek/
1 szklanka orzechów u mnie migdały, włoskie, pistacje /w oryginale bakalie/
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
150 g cukru brązowego /w oryginale 1 szklanka i jak ktoś lubi bardziej słodko, powinien pozostać przy całej szklance/
2 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Przygotowanie:
Formę do pieczenia (keksówkę) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Cukier wsypać na patelnię i powoli rozgrzać, gdy zacznie się złocić dodać orzechy. Potrząsając od czasu do czasu patelnią karmelizować orzechy uważając aby karmel się nie przypalił (2-3 minuty). Po tym czasie dodać na patelnie pokrojone w plasterki banany i przyprawy. Zamieszać i poczekać aż banany dokładnie pokryją się karmelem i przyprawą. Odstawić.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać jajka i przestudzone karmelizowane banany. Wymieszać nie za długo. Ciasto przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika.
Piec 30/40 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!


Kolejny przepis w Orzechowym Tygodniu

5 komentarzy:

Szarlotek pisze...

Piękne zdjęcia i pyszny wypiek :)

Gosia pisze...

fajne to ciasto,po opisie wiem,ze polubilabym je :) :)
Pozdrawiam :)

cozerka pisze...

dziękuję...

Gosia daj znać czy się polubiłaś z wypiekiem :)

lo pisze...

Podoba mi się to ciasto i to bardzo. Same dobre rzeczy w środku. Musiało bardzo wszystkim smakować.

grabiszka pisze...

Ale pychotka ... mniam mniam mniam. I te pistacje w środku ... zaskakujące :) Spróbuję koniecznie - w poniedziałek! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...