Słońce, wiatr, zimno szczypiące w poliki. Właśnie wróciłam ze spotkania i spaceru. Wiatr wymęczył mnie i rozbawił. Umieram z głodu i wiem, że niedługo wróci połówka umierająca tak samo albo i jeszcze bardziej.
Musi być ciepło, domowo i prosto :)
Jakiś czas temu u Asi z Kwestii Smaku znalazł przepis na kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym. A że jestem wielbicielką strony Asi a także sosu pomidorowego, pomidorówek, zapiekanek i dań, których nie trzeba smażyć to był strzał w dziesiątkę.
Pierwsza próba była sukcesem i bardzo a to bardzo nam smakowała. Dziś mam ochotę na podobne smaki. Tym razem nie mam serka mascarpone, czarnych oliwek i skończył się sezon na świeży tymianek :). Z braku mascarpone postanowiłam zamienić go na fetę, wykorzystać oliwki zielone zamiast czarnych i użyć oregano - co zaprowadziło mnie prosto do Grecji. Taka wersja jest ostrzejsza i bardziej wytrawna. Nam smakowało.(mi tak bardzo, że wyjadałam sosik z oliwkami prosto z garnka)
Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym (cytowane za Asią z moimi zmianami)
Sos pomidorowy z mascarpone:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane /u Asi 1/
• 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 2 łyżeczki oregano /u Asi listki z 6 gałązek świeżego tymianku/
• 1 kostka fety /u Asi 3 pełne łyżki sera mascarpone/
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Kurczak:
• 3 pojedyncze piersi kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Dodatki:
• 1/2 szklanki czarnych oliwek /u mnie zielone/
• około 300 g makaronu pełnoziarnistego /u mnie ryż/
Przygotowanie:
Przygotować sos pomidorowy: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z oregano i oliwą z oliwek. /U Asi mieszamy sos z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone/
W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać oliwki i pokruszony ser feta /to mój dodatek u Asi mascarpone/. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować makaron pełnoziarnisty/ryż.
Smacznego!
4 komentarze:
ale smaki, ale foty ... no Kochana ;)
mrauuu....
Lubię Twoje oko, te kadry są boskie - sama nie wiem który mi się bardziej podoba :)
A kurczak mniam mniam :) Ja też dziś zziębnięta wróciłam :)
Musisz koniecznie się czymś rozgrzać :) ciasto i któraś z Twoich nalewek...
rozmarzyłam się idę po herbatę i zobaczę co mam w barku.
Dziękuję w imieniu oka :)
Prześlij komentarz