piątek, 13 listopada 2009

Raz...dwa....trzy obiad!

Słońce zaświeciło dziś nad Warszawą, na krótką chwilkę ale to zawsze coś. Zerkając na prognozy pogody i wspominając chwilę słońca mam nadzieję, że weekend pozwili na spacer, schowanie parasola i wyciągnięcie okularów przeciwsłonecznych. Jeszcze jeden dzień słonecznej jesieni...proszę...

A tymczasem z energią od słońca, uśmiechem na ustach wróciłam do domu. A tam :) domownik chory i głodny domagał się jedzenia, konkretnego i szybkiego. Takie więc było.

Porcja makaronu (świderki fusilli ) z sosem z sera pleśniowego (zielony Lazur), orzechami i rukolą. Szybciej się chyba nie da. Zapraszam na orzechowo-serowe przyjemności.

Makaron z sosem serowym i orzechami

  • Makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu
  • 100g sera lazur (u mnie zielony)
  • około 100 ml śmietany 22%
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • garść orzechów włoskich (podprażonych na suchej patelni)
  • rukola (wg uznania)

Patelnię (rondelek) stawiamy na niewielkim ogniu. Wrzucamy i topimy łyżkę masła (nie pozwalamy aby się przypaliło), dolewamy śmietanę i wkruszamy ser. Czekamy aż wszystko się połączy a ser roztopi.
Dodajemy pieprz do smaku (u mnie dużo).

Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami. Dodajemy rukolę i gotowe :)

Smacznego!


I tak o to kolejny przepis wpisujący się w Orzechowy Tydzień

3 komentarze:

Gosia pisze...

mmmmmmmmm,rewelka taki obiadek :) szybko,pysznie i wykwintnie :)
Pozdrawiam :)

Tilianara pisze...

To połączenie jest nieśmiertelne i nieśmiertelnie smacznie :)

cozerka pisze...

nieśmiertelnie i prosto...jak ja tak lubię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...