czwartek, 19 listopada 2009

Czeski gulasz wołowy (Hovězí guláš na smetaně)

Marzył mi się gulasz, ale nie taki ostry, paprykowy (węgierski), tylko taki łagodnie śmietanowy, rozpływający się w ustach. Z poszukiwaniem przepisu pomogła mi znajoma, która podpowiedziała, że tego typu danie spokojnie znajdę w Kuchni Czeskiej, i jeszcze tego samego wieczoru podesłała zeskanowany przepis.

Danie jest pyszne, mięso mięciutkie, łagodny smak nadaje śmietana, a za "to coś" odpowiedzialny jest dodany boczek. Polecam, naprawdę warto! :)



1 kg wołowiny
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 grube plastry boczku
200 ml śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki kminku,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
duża szczypta majeranku, tymianku, ostrej papryki
sól, pieprz,
pół szklanki wody
pół kieliszka wina białego, pół wytrawnego
1 łyżka masła/ 1 łyżka oleju




Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę, oczyszczając przy okazji z niezbędnych białych włókien. W szerokim niskim garnku rozgrzewam 1 łyżkę oleju z 1 łyżką masła. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie podsmażam. Dodaję czosnek i słodką paprykę. Podduszam ok 3 minut. Boczek kroje w kostkę (o wiele mniejszą niż mięso) i dodaję do garnka. Całość podsmażam do momentu wytopienia się tłuszczyku z boczku. Wrzucam pokrojoną wołowinę i podsmażam ją ze wszystkich stron. Następnie dodaję przyprawy, a całość zalewam wodą i winem. Dusimy ok 1,5 godziny (do miękkości mięsa), co jakiś czas podlewając wodą wyparowujący sos. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy energicznie, zagotowujemy ... gotowe :)

Gulasz cudownie komponuje się z ciepłymi buraczkami lub ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

3 komentarze:

cozerka pisze...

mniam...mniam...pyszności

Marcin pisze...

Czeska kuchnia jest przepyszna. Niezdrowa, tłusta, tucząca i wysokokaloryczna, ale nie wyobrażam sobie życia bez niej :)

lo pisze...

Ostatnio wszyscy w moim domu pragną gulaszu, zastanawiałam się jaki zrobić. Teraz już wiem. Dzięki za pomysł.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...