Obiecuję, to już ostatni halloweenowy przepis z tegorocznej imprezy. Trochę się tych potraw nazbierało, ale co zrobić jak za menu przyjęcia odpowiedzialne są właścicielki bloga kulinarnego ... do tego blondynka i brunetka w komplecie :) Głównym daniem wieczoru była lazania z kozim serem i mięsem ... oczywiście z dodatkiem dyni :) Przepis zainspirowany potrawą z książki "Nigella Świątecznie" (u autorki lazania została zaprezentowana bez dodatku mięsa).
Wszystkie trzy farsze wykonałam rano (dyniowy, mięsny i serowy) a następnie przechowywałam w lodówce do momentu pojawienia się pierwszych gości. Potem nastąpiło szybie ułożenie makaronu i przełożenie go warstwami. 60 minut w piekarniku i danie gotowe. Goście prosili o dokładkę ... taki komentarz dania wydaje mi się wystarczający :)
p.s. Lazania jest takim cudownym danie, że możemy mocno eksperymentować z dodatkami, które się w niej pojawiają. Ponieważ był to wieczór halloweenowy w naszej lazanii zagościła dynia, natomiast danie wyłącznie z masą serową i mięsną będzie równie pysznie smakować. Polecam trochę poeksperymentować :)
WARSTWA MIĘSNA:
700g wołowego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól/pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
WARSTWA SEROWA:
450g miękkiego świeżego koziego sera
500g ricotty
3 jajka
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
WARSTWA DYNIOWA (opcjonalnie):
2 łyżki oliwy z oliwek
30g masła
8 liści szałwii
2 cebule obrane i drobno posiekane
3 ząbki czosnku obrane i mocno posiekane
ok 1,5kg miąższu z dyni (obranej, pozbawionej gniazda nasiennego i pokrojonej w kostkę o boku 3cm)
75ml wermutu lub białego wina
60ml wody
1 puszka pomidorów w kawałkach
sól/pieprz
SOS POMIDOROWY:
700ml pasaty (przecieru ze świeżych pomidorów)
500ml wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli kuchennej
sporo świeżego mielonego pieprzu
DODATKOWO:
2 opakowania po 300g świeżych arkuszy lazanii
2 kule mozzarelli
Aby zrobić nadzienie mięsne, na patelnię wlej oliwę i wrzuć poszatkowany czosnek. Następnie dodaj cebulę i duś przez ok 5min. Dodaj mięso i smaż do momentu "zbrązowienia". Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem i duś aż wyparuje cała woda. Zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.
Aby przygotować warstwę serową, w osobnej misce utrzyj kozi ser i ricottę z jajami, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.
Aby zrobić nadzienie dyniowe rozgrzej oliwę i masło w dużym garnku i obsmażaj liście szałwii na małym ogniu przez ok 2 minuty. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i podsmażaj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Dodaj kawałki dyni, przemieszaj dokładnie z cebulową i mniej więcej po 5 minutach dodaj wermut (wino), wodę oraz pomidory w kawałkach. Duś pod przykrywką przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu, żeby dynia się ugotowała (ja ostatnie 20 minut dusiłam bez przykrycia, by odparować nadmiar wody). Sprawdź smak i pozostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować sos pomidorowy, wlej passatę i wodę do dużego dzbanka, wsyp cukier, pieprz i sól i dobrze wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotowanie lazanii zacznij od wlania 500ml zimnego sosu pomidorowego na dno brytfanki/formy o rozmiarach w przybliżeniu 36x26cm i 6cm wysokiej. Połóż na dnie 1/3 arkuszy lazanii nakładając je częściowo na siebie. Resztę sosu pozostaw na później. Ułóż warstwę z 1/2 dyniowego nadzienia, na to 1/2 masy mięsnej a na koniec 1/2 serowej mieszaniny. Następnie nałóż kolejną warstwę ciasta makaronowego , a następnie dyni, mięsa i sera. Na koniec połóż ostatnią warstwę makaronu, i zalej wszystko pozostałością sosu pomidorowego. Pokrój w plastry mozzarellę i rozłóż ją na lazanii. Ustaw formę na blasze (coby sos nie wyciekł na dno piekarnika) i piecz przez godzinę. Potem wyjmij z piekarnika i odstaw na 15-30 minut, żeby łatwiej było ją pokroić i podać.
Smacznego!
2 komentarze:
Dawno nie robiłam lasagne, tym bardziej z dynią, już mam smaka:)
mężczyzna zjadł ten kawałek zabrany od Ciebie....pozwoliłam mu na to a teraz żałuję. Mniam, serek kozi, dynia i mięsko IDEAŁ!
Prześlij komentarz