W Polsce trudno jest dostać ciasto kora /można zastąpić fillo/ i tradycyjny serbski twaróg /spokojnie można go zastąpić białym serem/.
Dlatego korę trzymam jako najcenniejszą pamiątkę w zamrażalniku. Dawkuję rozsądnie i nie marnuję na byle co. Zazwyczaj powstaje z niej gibanica z mięsem albo z serem, dziś powstało ciasto ze szpinakiem i serem bałkańskim inspirowane tartą z Kwestii Smaku.
Ciasto ze szpinakiem
Składniki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g sera feta /może być bałkański, szopski itp/
- 2 jajka
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- Pieprz
- Oliwa z oliwek/ Olej
- Opakowanie ciasta kora /do zastąpienia opakowaniem ciasta fillo/
- Przyprawa curry - 1/2 łyżeczki*
Na zimny olej wrzucamy cebulę i czosnek, czekamy aż zmiękną i nabiorą złotego koloru.
Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do czasu aż odparuje woda.
Doprawiamy pieprzem i curry /opcjonalnie/ i pozwalamy masie szpinakowej chwilę przestygnąć.
Do przestygniętej masy dodajemy jajka i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy okrągłą formę (może być tortownica, ważne aby miała wyjmowane dno/odpinaną obręcz) o średnicy 22 cm.
Delikatnie rozwijamy ciasto fillo.
Bierzemy pierwszy płat ciasta i delikatnie skrapiamy oliwą /w Serbii używa się do tego wody wymieszanej z oliwą, ja też tak robię/.
Układamy w formie, układamy tak aby część płata wystawała poza obręcz.
Kolejny płat skrapiamy oliwą i układamy w formie, nieco dalej od pierwszego. Tak postępujemy z pozostałymi płatami ciasta, pozostawiając dwa do przykrycia na sam wierzch.
Do tak przygotowanej formy wkładamy farsz i przykrywamy wystającymi kawałkami oraz pozostałymi dwoma płatami ciasta.
Wierzch można skropić oliwą/olejem, posypać serem feta bądź orzeszkami.
Pieczemy 30 minut uważając aby nie przypalił nam się wierzch ciasta.
Smacznego!
* Jakiś czas temu B dodał curry do szpinaku. Tak nam się to połączenie spodobało, że teraz nie ma szpinaku bez curry. UWAGA! Ilość curry jest minimalna, nie chcemy by potrawa pachniała jakby uciekła z kuchni indyjskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz