Halloweenowa impreza przygotowywana przez WASABI już jutro. Menu zapowiada się smakowicie, m.in.:
Zupa dyniowa podana z prażonymi pestkami dyni
Placuszki dyniowe w wersji na słodko i słono
Lasagna dyniowo-serowa
Muffiny dyniowe
Dyniowe serniko-brownie
Mam nadzieję, że ze wszystkim wyrobimy się na tyle wcześniej, by zdążyć załapać się z niektórymi daniami na tegoroczny Festiwal Dyni. Dlatego plan działania został rozłożony na dwa dni. Ja rozpoczęłam przygotowania od bardzo groźnie brzmiącego dania jakim są "Krwawe palce czarownicy". Ciasteczka bardzo szybkie w wyrabianiu i pieczeniu, a do tego efektowne. Przepis zaczerpnięty (choć troszkę zmieniony) od UPL z blogu NIEBO W GĘBIE.
500 g mąki
250 g miękkiego masła
220 g cukru
1 jajko +1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
oraz
dżem truskawkowy (ja użyłam takiego w wyciskanej tubce - lepiej się nakłada)
obrane ze skórek migdały
Ze wszystkich składników, poza dżemem i migdałami, zagniotłam kruche ciasto i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu)i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i kształtując palce, rolujemy małe kawałki. Pałeczki nie mogą być za grube, ponieważ podczas pieczenia "rozchodzą się na boki". Czubek palca smarujemy dżemem i doklejamy "pazur" z migdała. Tak przygotowane palce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok 150 palców - ok 6 blach.
Najlepiej przechowywać je w puszkach lub dużym szklanym słoju.
Smacznego!
2 komentarze:
ojoj wyglądają niepokojąco ;) super pomysł!
szałowo wyglądają z tym dżemem:)
Prześlij komentarz