Ta sałatka to częsty bywalec mojego stołu. Stali goście mojego domu na pewno ją poznają :)Jest pyszna! Bardzo orzeźwiające połączenie cytryny i ziół cudownie komponuje się ze słodkimi orzechami i rodzynkami ... i do tego awokado ... mniam! A przepis zainspirowany sałatką Pascala Brodnickiego.
Składniki:
1 duży pęczek pietruszki (garść liści)
1 pęczek mięty (garść liści)
bazylia (garść liści)
1 duże awokado
250 g ryżu
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 garście rodzynek
4 garście orzechów nerkowca (ok 100g)
1 cytryna
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Wsypujemy ryż i gotujemy aż będzie miękki, ale nie rozpadający się - będzie to trwało około 10 minut. ( ja użyłam ryżu długoziarnistego, w torebkach 2 x 125g)
Na zimną patelnię dodaj 1 łyżkę oliwy i orzechy. Potrząsamy patelnią, aby obtoczyć je w oliwie. Będą miały ciekawy posmak oliwkowy. Podsmażamy do jasnozłotego koloru. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy i obserwujemy aż napęcznieją.
Ugotowany ryż przekładamy do sitka i zahartowujemy go pod wodą cały czas mieszając. Dzięki temu będzie ziarnisty i zimny. Odsączamy nadmiar wody z sitka.
Gdy rodzynki ładnie napęcznieją, przekładamy całość z patelni do oddzielnej miski, dodajemy do tego ryż i mieszamy.
Bierzemy się za awokado. Rolujemy je, aby skórka się ładnie odkleiła. Przekrawamy awokado na pół i przekręcamy je, by pestka została w jednej połowie. Przy pomocy noża wyjmujemy pestkę z awokado. Wyjmujemy łyżką miąższ z awokado i kroimy go w kostkę (nie za drobną). Dodajemy awokado do całości.
Cytrynę oparzamy, rolujemy ją. Przy pomocy zestera skrobiemy skórkę z cytryny na małe paseczki. Jeżeli nie macie zestera, zróbcie to na najmniejszym oku tarki. Obraną cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Skórkę i sok dodajemy do całości.
Siekamy dokładnie liście bazylii, mięty i pietruszki i dodajemy do sałatki.
Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz 1 łyżkę oliwy i wszystko mieszamy.
Bon appetit jak mawia Pascal ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz