piątek, 9 października 2009

Parmezanowe filety

Od wasabi

Nigdy nie przepadałam za smażeniem ryby w domu. Drażnił mnie pomieszany zapach tłuszczu i ryby, który mimo dobrego wentylatora w kuchni, unosił się w mieszkaniu jeszcze 2 godziny po smażeniu.

Z tymi filetami jest inaczej! Parmezanowa posypka podsmażona na patelni daje takie aromaty, że przy smażeniu trudno wyczuć zapach ryby, natomiast na talerzu komponuje się smakowicie z jej smakiem. Poniżej przepis na obiad dla dwóch osób wzbogacony sałatką z awokado.
Przepis zainspirowany "Obiadami" Jamie Oliviera.


filety:
4 łyżki mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
400g filetów z dorsza bez skóry
1 jajko roztrzepane
100g świeżo startego parmezanu
oliwa

sałatka:
opakowanie kiełków brokuła (50g)
1 dojrzałe awokado

sos do sałatki (Vinegret):
50ml oliwy
5o ml wody
25ml soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz, sól

limonka/cytryna

Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię. Mąkę wsypujemy do szerokiego naczynia i łączymy ją z solą i pieprzem. W dwóch następnych naczyniach przygotowujemy roztrzepane jajko i starty parmezan. Obmyte i obsuszone filety obtaczamy w mące, następnie zamaczamy w jajku a na końcu oprószamy z obu stron parmezanem.

Od wasabi
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, i smażymy filety przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Awokado obieramy, przekrajmy na pół, wyjmujemy pestkę, a resztę kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy je z kiełkami i polewamy sosem vinegret (składniki podane w przepisie łączymy ze sobą i energicznie mieszamy w shakerze do sosów lub zamkniętym słoiku)

Na talerzu obok ryby wykładamy sałatkę, polewamy ją sosem a całość przyozdabiamy plasterkami limonki/cytryny.

Przygotowanie obiadu zajmuje mniej niż 15 minut.

Bo rybka lubi pływać ... smacznego :)

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...