Od wasabi |
Nigdy nie przepadałam za smażeniem ryby w domu. Drażnił mnie pomieszany zapach tłuszczu i ryby, który mimo dobrego wentylatora w kuchni, unosił się w mieszkaniu jeszcze 2 godziny po smażeniu.
Z tymi filetami jest inaczej! Parmezanowa posypka podsmażona na patelni daje takie aromaty, że przy smażeniu trudno wyczuć zapach ryby, natomiast na talerzu komponuje się smakowicie z jej smakiem. Poniżej przepis na obiad dla dwóch osób wzbogacony sałatką z awokado.
Przepis zainspirowany "Obiadami" Jamie Oliviera.
filety:
4 łyżki mąki
sól i świeżo zmielony pieprz
400g filetów z dorsza bez skóry
1 jajko roztrzepane
100g świeżo startego parmezanu
oliwa
sałatka:
opakowanie kiełków brokuła (50g)
1 dojrzałe awokado
sos do sałatki (Vinegret):
50ml oliwy
5o ml wody
25ml soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz, sól
limonka/cytryna
Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię. Mąkę wsypujemy do szerokiego naczynia i łączymy ją z solą i pieprzem. W dwóch następnych naczyniach przygotowujemy roztrzepane jajko i starty parmezan. Obmyte i obsuszone filety obtaczamy w mące, następnie zamaczamy w jajku a na końcu oprószamy z obu stron parmezanem.
Od wasabi |
Awokado obieramy, przekrajmy na pół, wyjmujemy pestkę, a resztę kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy je z kiełkami i polewamy sosem vinegret (składniki podane w przepisie łączymy ze sobą i energicznie mieszamy w shakerze do sosów lub zamkniętym słoiku)
Na talerzu obok ryby wykładamy sałatkę, polewamy ją sosem a całość przyozdabiamy plasterkami limonki/cytryny.
Przygotowanie obiadu zajmuje mniej niż 15 minut.
Bo rybka lubi pływać ... smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz