czwartek, 15 października 2009

Superszybka zupa pomidorowa.

Czy wiesz czego chcesz?

Oj dziś wiem czego chcę - gorąca, pikanterii i słodyczy, czegoś co rozgrzeje i pozostawi miłe uczucie ciepła. Ma być wręcz rozpalone do czerwoności, bo gdy za oknem szaro i buro ja potrzebuję koloru. Po szarości uderzam czerwienią i słodyczą. Czyli superszybka zupa pomidorowa.
Na tą zupę nie ma przepisu, gdyż robi się ją do smaku i gustu. Z tych samych składników B robi inną zupę a ja inną :) bywa.
Zapraszam na szybkie danie.

Superszybka zupa pomidorowa

  • 2 puszki pomidorów bez skórki /mogą być też pomidory świeże bez skórki i nasion pocięte w kostkę około 1kg/*
  • 0,5 litra bulionu warzywnego /nie ma co się oszukiwać może być i kostka rosołowa, dobrze pasuje taka z oliwą i bazylią/
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę, pokrojone w talarki - pełna dowolność, zupa i tak będzie miksowana :) /
  • 1 suszona lub też świeża papryczka chilli /opcjonalnie i dowolnie, ja lubię/
  • ocet balsamiczny /około 2 łyżek do smaku/
  • cukier trzcinowy /czasami jest potrzebny gdy pomidory są kwaśne, gdy trafimy na świeże, słoneczne od lata możemy nie dodawać cukru/
  • pieprz
  • sól
  • zioła /ja zazwyczaj daję mieszankę prowansalską, ale zdarzało mi się też robić z samym oregano albo świeżą bazylią/
  • słodka papryka wędzona /uwielbiam i nadużywam/
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę z czosnkiem. Pozwalamy aby się zeszkliły. Do zeszklonych dodajemy ostrą papryczkę i paprykę wędzoną. Chwilę dusimy razem.
Jak smaki się wymieszają dodajemy pomidory. Pomidory powinny się zagotować i chwilę (2 minuty) pogotować
Zagotowane pomidory miksujemy (najlepiej blenderem ręcznym) i dolewamy bulion. UWAGA! Zupa ma mieć gęstość taką jaką lubimy, ja lubię gęstą i grudkowatą prawie jak sos wiec dodaje nie więcej niż 0.5 litra płynu.
Gotujemy i doprawiamy
octem balsamicznym, pieprzem, solą i ewentualnie cukrem. Dodajemy zioła.


Serwujemy prosto z garnka jeszcze gorące z dodatkami do wyboru:
  • parmezan
  • mozzarella
  • ryż
  • czosnkowo-serowe grzanki
  • świeże zioła do posypania.


* Robiłam też 1 puszka pomidorów, 1 kartonik sosu pomidorowego

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Ojej, jakie smakowite zdjęcia :) Pyszna zupka :)

Rafał pisze...

Ładny kolor :)

co_zerka pisze...

kolorem po szarości :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...