sobota, 31 października 2009

Sernikobrownie z dyniowym akcentem

Od rana w kuchni gorąco :) Farsze do lasagni gotowe, placuszki usmażone, czas na deserek :)
Na stronach kulinarnych blogowiczek wiele kuszących przepisów na dyniowy deser. Mi najbardziej przypadł do gustu sernikobrownie z dynią od Asi z Kwestii Smaku. Pyszny sernik na czekoladowym spodzie z dodatkiem aromatycznie korzennej dyni. Poniżej zacytowany szybki i prosty przepis. Polecam!



Składniki:
Ciasto czekoladowe Brownie:
200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70% kakao)
200 g masła
3 jajka
230 g drobnego cukru lub cukru pudru
120 g mąki

Masa serowo - dyniowa:
500 g śmietankowego twarogu
1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 szklanka puree z pieczonej dyni*
2 jajka
1/2 łyżeczki przypraw do dyni (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki imbiru w proszku, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej) - ja użyłam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
100 g białej czekolady (1 tabliczka), roztopiona


Przygotowanie:

Formę 20 x 30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, który również posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Ciasto czekoladowe Brownie: Roztopić w garnuszku ciemną czekoladę razem z masłem, ostudzić. Jajka ubijać z cukrem przez około 10 minut, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Ubite jajka delikatnie połączyć (kilkoma ruchami szpatułki) z ostudzoną masą czekoladową. Następnie równie delikatnie połączyć z przesianą mąką, starając się nie zmniejszyć za bardzo objętości piany. Masę wylać do przygotowanej formy i piec przez 25 minut.

Masa serowo - dyniowa: Ubijać ser z cukrem na średnich obrotach miksera, aż będzie gładki, przez około 5 minut. Dodać połowę (1/2 szklanki) puree z dyni i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i wbijać po jednym jajku, ubijać tylko do połączenia się składników. Wymieszać z przyprawami.

Odmierzyć 5 łyżek masy serowej, a resztę wylać na upieczony czekoladowy spód. Wymieszać resztę (1/2 szklanki) puree z dyni z odłożoną masą serową (5 łyżek) oraz z roztopioną białą czekoladą (białą czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej lub z mikrofalówce).

Wyłożyć na masę serową tworząc spirale i wydobywając część masy serowej na wierzch ciasta. Piec przez 40 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na około 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.



* puree z pieczonej dyni można przygotować w następujący sposób: dynię pokroić na kawałki (razem ze skorupą), opłukać i ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut, aż dynia będzie miękka, ale jędrna. Dynię wyjąć i ostudzić, odciąć skorupę, a miąższ dokładnie odcisnąć z wody. Zmiksować na puree blenderem ręcznym. Odmierzyć 1 szklankę puree. Dynię można też ugotować na parze.

To kolejne nasze danie zaliczające się do Festiwalu Dyni.

1 komentarz:

Bea pisze...

Barrrdzo mi sie to sernikobrownie podoba :) Moje smaki ;)

Pozdrawiam serdecznie!

I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...